Daar zijn de experts weer … *zucht* #Sharon

De World Health Organisation heeft richtlijnen gepubliceerd onder andere ten aanzien van schermtijd voor kinderen tot 5 jaar. Wanneer je mini tot 1 jaar is wordt afgeraden om enige vorm van schermen te gebruiken. Een kind van tot 5 jaar mag bij voorkeur 1 uur per dag aan schermtijd worden blootgesteld. Ik kan je nu al vertellen dat ik hierin enorm faal.

Ik zet in de ochtend Sesamstraat op, wanneer ik het ontbijt maak en tijdens het koken gaat de tv ook aan. Temeer omdat ik de veiligheid van mijn meisje en mijzelf niet altijd kan waarborgen als ik achter het fornuis sta. Olie spetters en ongeleide bewegingen van mijn mini kan ik niet altijd juist inschatten.

Lees ook

Wanneer ik het gevecht van het verschonen van haar luier verlies, biedt mijn telefoon soms ook soelaas. Ik denk dat als wij ouders objectief kijken naar de schermtijd, inclusief het meekijken, de meeste van ons deze norm niet halen. Moet dat ook? Is deze norm reëel?

Ik ben het eens dat overal waar té voor staat niet goed is. Ik denk dat er zeker winst valt te behalen ten aanzien van de zogeheten schermtijd. Het is aangetoond dat het slecht is voor de ontwikkeling van de ogen … niet dat boeken beter zijn overigens. Buitenspelen is het devies! Prachtig maar hoe doe je dat als ouder(s) zonder grote tuin of veilige autoluwe omgeving rond je huis.

Ik ga bijna elke dag naar buiten nu het weer iets beter wordt. Op de opvang spelen ze ook twee keer per dag heerlijk buiten. De richtlijn geeft aan dat Marlie drie uur per dag moet bewegen. Maar wat valt onder bewegen? In de zomer red ik dat wel maar in de winter? Ik vind de indoor speeltuinen gewoon smerig. Ik ben voormalig manager housekeeping en weet gewoon te veel. Ik ben ‘all for’ het ontwikkelen van weerstand en loop niet met allerhande ontsmettingsmiddelen rond, maar de ballenbak is echt (in mijn ogen) een stap te ver.

Ook lees ik richtlijnen voor slaap waar menig ouder van droomt. In mijn geval 11 tot 14 uur inclusief dutjes … Dat red ik echt niet alle dagen … of eigenlijk red ik dat vaker niet dan wel de laatste tijd. Weer een set regels waar je je als ouder aan moet houden. Er waren er immers nog niet genoeg waaraan we ons al proberen te confirmeren.

Weer een stel experts die zeggen hoe we het moeten doen en hoe het beter kan. Net alsof je nog niet voldoende het gevoel hebt dat je het niet goed doet of faalt. Ik geloof dat vrijwel alle ouders kindjes liefdevol opvoeden en dat we allemaal bakken met fouten maken. Net als onze ouders fouten hebben gemaakt en we daar over het algemeen best goed uit terecht gekomen zijn. De extreme situaties van mishandeling, misbruik en verwaarlozing niet meegenomen natuurlijk.

Mijn opvoeding is niet perfect. Ik ben niet consequent genoeg, verlies ook wel eens mijn geduld en laat dagelijks steken vallen. Dit neemt alleen niets weg van de liefde die ik met mijn meisje deel. De oprechte aandacht die ze krijgt, de emotionele steun in deze chaotische tijd van het ontwikkelen van allerhande emoties en daarnaast ben ik haar grootste fan! Ik voed haar nieuwsgierigheid, lees en zing eindeloos dezelfde liedjes en luister liefdevol naar haar eigen taaltje.

Dus ja, schermtijd beperken, voldoende bewegen en voldoende slaap, maar ik laat mij niet van de wijs brengen door weer een stelletje experts die denken dat kinderen universeel zijn, terwijl wij ouders weten hoe uniek ze zijn!

Wat vind jij van al die richtlijnen en hoe ga jij hiermee om?♡

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (1)