Dagboek van een mama met een huilbaby (deel 4)

Verborgen reflux (week 5) 

Mijn dochter is inmiddels bijna vijf weken oud. Sinds een paar dagen slaapt ze alleen nog maar als ze op haar buik op mijn borst ligt. Zo slaapt ze overdag en ’s nachts. Haar zo laten slapen is op dit moment de énige manier om haar uit te laten rusten van het constante huilen wat ze doet als ze wakker is.

Lees ook

Inmiddels zijn er geen dagen meer waarop het goed gaat. Omdat ze dag en nacht bovenop me slaapt, slaap ik zelf bijna niet. Ik ben namelijk als de dood dat ze van me af rolt en uit ons bed valt. Af en toe sukkel ik van pure vermoeidheid in slaap, maar ook in mijn slaap blijf ik met een half oog kijken naar onze dochter en schrik steeds omdat ik bang ben dat ze is gevallen. Ik ben kapot! En het constante zitten en liggen op bed doet ook mijn bekken geen goed.

Zo de hele dag boven alleen met mijn baby op bed heb ik weinig anders te doen dan een beetje tv kijken of met mijn telefoon spelen. Ik speur dan ook regelmatig het internet af op zoek naar een oplossing.

Vanochtend begonnen de puzzelstukjes eindelijk op zijn plaats te vallen toen ik weer eens zat te zoeken. Ik kwam de term ‘verborgen reflux’ tegen. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar de symptomen komen volledig overeen met het gedrag van ons meisje. Bij verborgen reflux komt de voeding omhoog, maar de baby slikt deze terug in plaats van het uit te spugen. Omdat er constant voeding vanuit de maag terug omhoog komt, kunnen deze baby’s last krijgen van maagzuur, waar ze veel last van hebben als ze plat liggen. De tranen schoten in mijn ogen. Dit heeft ze! Zeker weten. Dit verklaart het gorgelen, geluiden maken van bijna stikken, krijsen als ze plat wordt gelegd, rechtop gehouden willen worden, het boeren en slikken en verslikken, het hoesten en proesten. Wat ben ik hier ontzettend blij mee! Eindelijk weet ik wat ze heeft! Het enige wat dit niet verklaart, is de kramp die ze heeft. Maar misschien staat dat los van elkaar?

Zojuist heb ik naar het telefonisch spreekuur van de huisarts gebeld. Ik beschreef de klachten van mijn dochter van de afgelopen weken en dat de situatie nu eigenlijk onhoudbaar is gezien het feit dat ze niet meer plat kan liggen en alleen nog maar bovenop mij slaapt. Ik vertelde ook dat ik denk dat ze last heeft van verborgen reflux en dat ze daarnaast veel last heeft van kramp. De huisarts zei dat alle baby’s in meer of mindere mate last hebben van reflux en dat dat vanzelf over gaat vanaf de leeftijd van één jaar. Ik was perplex. Ik ging ervan uit dat hij onze dochter toch op zijn minst wel even zou willen nakijken met alle klachten die ik beschreef. Ik heb hem nogmaals uitgelegd hoe de situatie op dit moment is en gevraagd of ik langs mocht komen of een doorverwijzing mocht naar de kinderarts. Dit zou volgens hem echter “weinig toevoegen”. Toen ik bleef aandringen op een doorverwijzing, kwam hij uiteindelijk met een recept voor maagzuurremmers. Daarnaast ga ik haar voeding indikken. Op internet las ik dat dit bij reflux wordt aangeraden, zodat de voeding minder snel omhoog zal komen. Omdat ik op dit moment niet weet waar ik de energie vandaan zou moeten halen om elke voeding af te kolven en vervolgens in te dikken, besluit ik acuut te stoppen met borstvoeding en over te stappen op flesvoeding.

Ik bel mijn man. Hij rijdt na zijn werk even langs de apotheek om de maagzuurremmers te halen, dan kunnen we vanavond nog beginnen. Ondanks het feit dat ik me niet gehoord voel door de huisarts hoop ik dat de maagzuurremmers en de ingedikte voeding ons gaan helpen.

Lees hier de eerdere delen van ‘Dagboek van een mama met een huilbaby‘.

 

Marieke Leijtens

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Leave a comment (16)