De 10 dingen die je écht veranderen als je moeder wordt

Dat het moederschap je verandert zal niemand ontkennen. Bijna alle aandacht gaat uit naar je kind. Zeg maar vaarwel tegen het tot diep in de nacht stappen met je vriendinnen. Uitslapen en lekker rustig op bed ontbijten? Ik kan me niet heugen wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb. Gewoon even rustig op de bank een boekje lezen of een diepzinnig gesprek voeren? Er is altijd wel een kind dat aan je rok zit te trekken…

Tijdens de zwangerschap van je eerste kind heb je géén idee wat er allemaal gaat veranderen. Je kunt je er waarschijnlijk nog geen enkele voorstelling van maken (kon ik ook niet). Of denkt misschien dat het allemaal wel meevalt (dacht ik ook). Zodra je moeder bent zal je zien dat je leven er toch niet meer hetzelfde uitziet.

Lees ook

Want dit verandert er dus écht als je moeder wordt:

#1 Je kind vanaf nu altijd op nummer één. Vanaf het moment dat je kind geboren wordt draait het niet meer om jezelf of om je partner. Je zult altijd alles doen vanuit het belang van je kind. Is je kind moe? Jammer, dan dus maar even niet de stad in. Heeft je kind honger? Snel naar huis om eten te maken.

#2 Uitslapen, wat is dat? Vroeger keek ik altijd enorm uit naar de weekenden. Lekker lang uitslapen en daarna samen ontbijten op bed. Pas om 12.00 uur onder de douche en bedenken wat je daarna gaat doen … Vergeet het maar dames. Om 7.00 uur (als je geluk hebt) gaat de ‘wekker’ weer af. Opstaan!

#3 Geen nachten meer doorhalen. Weet je nog dat je vroeger tot diep in de nacht ging stappen en dat je dan naar huis ging als de vogeltjes begonnen te fluiten? Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb. Je kunt je kind natuurlijk prima een keer een nachtje elders onderbrengen. Maar meestal moet je het daarna een paar dagen bezuren. Heb je dus alleen jezelf maar mee.

#4 Geen tijd meer voor een instrument. Voordat ik kinderen kreeg speelde ik piano en saxofoon. Zodra ik nu ook maar één noot aanraak op de piano staan er meteen drie kinderen om me heen die ook willen spelen (of eigenlijk meer rammen). Rustig even een half uurtje op de piano spelen zit er dus niet meer in.

#5 Vrijwel geen moment meer voor jezelf. Met één kind doe je misschien tijdens het middagslaapje nog iets voor jezelf. Heb je er twee of meer (zoals ik), dan zit dat er niet meer in. Er is altijd wel een kind die je aandacht nodig heeft of vraagt!

#6 Geen ‘geknuffel’ meer met manlief in de ochtend. Net op het moment dat je denkt ‘hè, gezellig’ wordt je kind weer wakker. Jammer maar helaas!

#7 Winkelen doe je alleen nog maar voor je kind. Vooral na de geboorte van mijn eerste kind kocht ik alleen nog maar voor haar als ik aan het shoppen was. Zo leuk al die baby- en kinderkleding! Maar hé, vergeet je zelf vooral ook niet!

#8 Geen lekkere luiervakanties meer. Niets lekkerder dan in een zonnig oord op een strandbedje te liggen met een stapel boeken en een lekker drankje. Ik neem nu al zes jaar geen boeken meer mee op vakantie, die blijven toch ongelezen in de koffer liggen.

#9 Het moeder zijn maakt je week. Ik kan geen programma op TV meer zien met kinder- of ander leed. Het wordt altijd janken. Het moederschap heeft een zacht ei van me gemaakt.

#10 Je wordt eigenaar van een wasfabriek. Was, was en nog eens was. Niet alleen de kleding van de kids, maar ook die van onszelf zitten binnen een dag onder de snot en vlekken. Vijf personen elke dag een schoon zetje kleding, reken maar uit hoeveel wasmachinerondjes dat zijn per week…

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht