De 5 soorten vriendinnen die je hebt nu je net moeder bent

Een baby krijgen is … wauw. Met geen pen te beschrijven. Al doen we hier bij WIJ à la Mama altijd wel heel erg ons best natuurlijk. Maar je zal het eens zijn: uitleggen hoe het voelt om moeder te zijn aan iemand die dat niet is, is bijna niet te doen. Als jij als eerste zwanger raakt in jouw vriendengroepje, dan zal je zien dat je vriendinnen veranderen in één van deze ‘soorten’.

De Vergeetachtige
Deze vriendin is pijnlijk vergeetachtig. Ze lijkt zich totaal niet bewust van het feit dat je een baby gekregen hebt, en er misschien niet op zit te wachten om zoals jullie vroeger deden wijntjes te drinken tot diep in de nacht. Op een donderdag. Ze is vreselijk lief, maar het moet nog even tot haar doordringen dat er dingen veranderd zijn. En dat dat ook nog wel even zo blijft. Haal diep adem. Ze snápt het gewoon niet. En als je wel een keer behoefte hebt aan dat wijntje, dan weet je meteen wie je kunt bellen.

Lees ook

De Roadrunner
Waar deze vriendin nog heel betrokken bij je kan zijn tijdens je zwangerschap, is ze ineens in geen velden of wegen te bekennen zodra je bevallen bent. En waarom? Eigenlijk heb je geen idee. Wil ze misschien zelf kinderen krijgen, en is ze gefrustreerd dat het (om wat voor reden ook) niet lukt? Of is ze gewoon niet geïnteresseerd in kinderen, en daarmee jouw verhalen? Of is ze je gewoon vergeten? Slik, niet leuk.

Baby’s biggest fan
Sinds je een baby hebt, is deze vriendin niet bij je weg te slaan. Ze wil elk detail weten van jouw kleintje en heeft zich helemaal ingelezen. Ze smeekt om foto’s en kan er maar niet over uit dat je zo’n knappe baby geproduceerd hebt. Ze vergeet soms om te vragen hoe het met jou gaat, maar het verwarmt je hart dat ze zo enthousiast over je baby is. Want laten we eerlijk zijn: dat ís toch ook gewoon het allermooiste, knapste en liefste kind dat er is?

De Mother in crime
Dit is de vriendin die net voor of net na jou een baby krijgt, en helemaal snapt waar je doorheen gaat. Misschien waren jullie eerst niet zo close, maar omdat jullie samen door deze fase gaan zijn jullie nu als twee handen op één buik. Je bent altijd blij om appjes van haar te krijgen, omdat de issues waar zij tegenaan loopt ook al in jouw gedachten spelen. Het moederschap mag dan voor nu misschien de basis zijn waar jullie vriendschap op rust, het helpt je wel door een tijd  heen die fantastisch is, maar soms ook ronduit scary.

De Hakuna matata
Ruw vertaald: het komt wel weer goed. En dat is ook gewoon zo met deze vriendin. Zij wil misschien wel kinderen in de toekomst, misschien ook niet. Maar hoe dan ook, ze beseft dat jij nu door een heel intensieve fase heengaat. Ze beseft zich ook dat zij zich nooit helemaal zal kunnen inleven in hoe jij het leven nu meemaakt. Ze respecteert dat er nu tijdelijk wat meer afstand is tussen jullie, en gaat er vanuit dat het wel weer terugkomt.  Best fijn om iemand in de buurt te hebben die geen druk op je uitoefent, maar er wel voor je is als het echt nodig is.

Lees ook: ‘Hoe relaties om je heen kunnen veranderen als je baby er is’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht