De 6 valkuilen van uit eten met kleine kinderen

Het lijkt een soort Utopia en dat is het ook: uit eten met je kinderen. Steeds weer trap je zelf in het perfecte plaatje dat je hebt van gezellig met z’n vieren, vijven of zelfs zessen (bij voorbaat kansloos) buiten de deur eten. En dat bedenk je altijd pas wanneer je met het schaamrood op de kaken het restaurant verlaat en hoopt dat ze jou en je luidruchtige, met eten gooiende gezin héél snel zullen vergeten.

Tijdstip
Het begint eigenlijk al bij dat verdomde tijdstip. Elk weldenkend mens weet dat baby’s en kleine kinderen aan het eind van de middag een huiluurtje hebben. Peuters en kleuters worden vermoeide monsters en afhankelijk van wel of geen middagslaapje die dag, onuitstaanbaar. En eigenlijk ben je zelf ook niet meer zo fris en geduldig als je zou willen zijn.

Lees ook

Groene dingetjes
Wat gaan we eten? Laat die gegratineerde zalm op een bedje van rucola maar zitten. Het wordt al een immense uitdaging om een pasta naar binnen te krijgen die er nét even wat anders uit ziet dan thuis. Groene dingetjes en kazige sauzen gooien standaard roet in het eten. Als je voor safe wilt gaan, kies dan pannenkoeken. Of pizza. Of iets fastfood-achtigs. Weg gezonde, sfeervolle maaltijd.

Waterwerken
De drankjes zijn besteld en reken er maar op dat die ober ze heel ongelukkig op tafel positioneert. Héél ongelukkig. Met een getraind reactievermogen voorkom je nog net een eerste valpartij. De restaurants waar ze een gat in het flessendopje maken voor het rietje, zijn op twee handen te tellen. Vervolgens is je linkerhand permanent bezet om het flesje vast te houden, terwijl je kleintje het rietje er uit trekt en overal chocolademelkspetters achterlaat. ‘Lekker wijntje, hè schat?’

Opwarmen
Het opwarmen van melk of potjes babyvoeding. Je dacht nog dat je redelijk op tijd was, toen de kleine wat begon te pruttelen. Maar inmiddels heeft ‘ie het op een krijsen gezet en de ober is al 10 minuten verdwenen. Nog een gevoelsmatig half uur later komt hij terug. Mét flesje, 60 graden te heet. Je brandt nog net je vingers niet, en onder toeziend oog van de andere gasten krijgt je partner een sneer om het flesje af te koelen. Nú!

Zitvlees
Er bestaat een aanzienlijke kans dat je kinderen ongeveer 5 minuten blijven zitten. Sommige restaurants hebben het geniale plan bedacht om ze kleurplaten te geven. Met een gezamenlijk bekertje kleurpotloden waar van elke kleur maar één exemplaar bij zit, kan je rekenen op ruzies. Nog voordat je daar al sussend en zonder kleerscheuren vanaf bent gekomen, staat er alweer een nieuwe challenge te wachten: je kinderen aan tafel houden. En het eten is nog niet eens geserveerd.

Het daadwerkelijk allemaal naar binnen krijgen
Eten, en snel ook. Terwijl je eigen gerecht koud staat te worden, moet het eten van je kinderen eerst zorgvuldig in stukjes worden gesneden. Te grote of scheve stukjes zijn ongeoorloofd. Het bestek wordt ondertussen gebruikt als oorlogsmateriaal óf valt met teveel herrie op de grond. Als iedereen dan eindelijk 1 minuut stil is kan je aan je eigen maaltijd beginnen. Met op je ene arm een baby, prik je met een vork jouw biefstuk van het bord. Met je tanden scheur je er te grote stukken af, om het maar zo snel mogelijk naar binnen te werken. Dit hele plan was toch al een lost case.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (5)