De bevallingssoap #67: de razendsnelle stuitbevalling

Iedere zaterdag deelt een mama anoniem haar bijzondere bevallingsverhaal. Lees je weer mee?

“Na mijn vorige bevalling van onze dochter Nora, zag ik niet echt tegen deze bevalling op. Nora was er binnen zes uur, dus dit zou nog wel eens wat sneller kunnen gaan. De zwangerschap verliep, op wat gebruikelijke kwalen na, goed.

Lees ook

Tijdens de 32 weken controle kwamen we erachter dat Sari in een stuitligging lag. Ik maakte me er nog niet gelijk druk om, want er werd gezegd dat ze misschien nog ging draaien. Dit bleek helaas niet het geval en met 36 weken werd een draaipoging gedaan door een gynaecoloog.

Voor mij was dit een pijnlijke ervaring die helaas niet lukte, toch heb ik er geen spijt van dat we het een kans hebben gegeven. We stonden voor twee keuzes: een geplande keizersnee of natuurlijk bevallen … Ik heb allerlei websites en folders doorgespit om een keuze te maken, maar wat was dat lastig.

Zelfs na alle voors en tegens op een rij te hebben gezet, kwam ik er niet uit. De gynaecoloog kwam met een ander voorstel: een ingeleide vaginale stuitbevalling. Dit leek mij het prettigste idee, vanaf het begin op de juiste plek zijn en mocht het dan alsnog uitlopen op een keizersnee, dan was het maar zo.

Met 38 weken ging ik weer voor een controle naar het ziekenhuis, om te bespreken wanneer en hoe ik ingeleid zou worden. De planning was met precies 39 weken. Ik vroeg of het mogelijk was om even te kijken of er misschien al ontsluiting zou zijn. De dienstdoende verloskundige lachte een beetje schaapachtig, maar wilde het wel doen.

En dat bleek maar goed ook! Ik bleek al vijf centimeter ontsluiting te hebben. Wat een bizar idee dat ik met vijf centimeter rondliep zonder dit door te hebben. Natuurlijk had ik wel af en toe buikpijn, maar ik zocht daar niets achter.

Toch moesten we gewoon weer naar huis, want zolang ik nog geen weeën of gebroken vliezen had, was er nog weinig aan de hand. Die vrijdagavond keek ik mijn man lief aan of hij toch alvast de wekelijkse boodschappen wilde doen, in plaats van de dag erna.

Ook sopte ik nog even de koelkast en afzuigkap, want dat stond nog op mijn to-dolijst. Iets met nesteldrang … Maar goed, in principe hadden we nog zes dagen voor ik ingeleid zou gaan worden. We ploften daarna op de bank voor de tv, met een onbestemd gevoel. Om twaalf uur stapten we in bed en zei ik tegen mijn man: “Nee, vannacht gaat het nog niet gebeuren.”

Rond 2.00 uur schrok ik wakker van een soort trap in mijn buik, had ik dit nou gedroomd of? Ik viel weer in slaap en om 3.45 uur schrok ik weer wakker. Mijn bed was nat! Ik dacht meteen: mijn vliezen zijn gebroken en ging mijn bed uit. Ik riep naar mijn man dat hij gelijk oma moest bellen om op de oudste te passen.

In het ziekenhuis was mij verteld dat we onmiddellijk moesten bellen en komen zodra mijn vliezen waren gebroken. Oma zou er met een kwartier zijn en de eerste weeën begonnen te komen. In de auto werden de weeën erg heftig. Om 4.30 uur arriveerden we in het ziekenhuis en had ik al acht centimeter ontsluiting.

Ik voel persdrang, maar word wat angstig. Ik had gelezen dat je bij een stuitligging eerder persdrang voelt, maar je hier dan nog niet aan toe mag geven. Dit met het gevaar dat de navelstreng eerst geboren kan worden. In het ziekenhuis is niemand aanwezig en mijn man drukt op de bel. Het is loeidruk op de afdeling. De verloskundige en verpleegster rennen van hot naar her.

Ik krijg te horen dat de gynaecoloog onderweg is. Gelukkig staat ze met een paar minuten in de kamer en mag ik gaan persen. In de eerste perswee wordt onze tweede dochter Sari geboren. Precies 1 uur en 15 minuten na het breken van mijn vliezen. Ik kan het nauwelijks geloven. Na een paar hechtingen en een douchebeurt mogen we alweer naar huis.

Inmiddels is Sari acht weken. Ik ben volledig hersteld en geniet volop van onze prachtige dochter!”

Heb jij ook een bevallingssoap meegemaakt? Stuur je verhaal anoniem naar redactie@wij.nl.

Volg je WIJ al op Instagram?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)