De bevallingssoap #74: ‘Ik had een weeënstorm van vijf uur!’

Iedere zaterdag deelt een mama anoniem haar bijzondere bevallingsverhaal. Lees je weer mee?

“Dat ik klaar ben met mijn zwangerschap is ook bij de verloskundige duidelijk en daarom besluit ze mij voor mijn uitgerekende datum ‘een handje te helpen’ door mij te strippen.

Met geen idee wat mij te wachten staat zegt de verloskundige: “Bel maar als het gaat rommelen.” En of het rommelt! Rond een uur of acht s’avonds krijg ik rug- en buikweeën die ik al nauwelijks kan opvangen. Ik heb de verloskundige rond 23.00 uur gebeld, zij komt meteen langs om te kijken. Twee centimeter heb ik al bij het strippen. Ik ben er één centimeter op vooruit gegaan! Het is echt begonnen.

Omdat zij verwacht dat het nog even gaat duren, gaat ze naar huis en raadt ze mij en mijn partner aan om nog even te gaan slapen. Uiteraard neemt manlief het zeer hoog op en ligt hij alweer te slapen voordat de verloskundige is vertrokken.

Drie uur later, ik loop nog steeds rondjes door het huis met rug-en buikweeën die ik nauwelijks kan opvangen. Van de douche ga ik op een yogabal zitten en doe oefeningen die ik geleerd heb tijdens de zwangerschapsyoga en het enige wat ik denk is: “au, au, au.”

Om twee uur s’nachts komt de verloskundige nog een keer langs, vier centimeter ontsluiting. Ik mag kiezen. Thuis blijven, want het kan nog even duren of naar het ziekenhuis en actie ondernemen. Ik kies voor het laatste en vertrek naar het ziekenhuis, waar mijn vliezen worden gebroken. Één ding is zeker, binnen 72 uur moet ik bevallen. Met inmiddels zeven centimeter zou het weleens eerder kunnen zijn.

Dat ik in een uren durende weeënstorm zou belanden, had niemand mij verteld. Tijdens deze weeënstorm heb ik vijf uur onder de douche gestaan, waar ik me vrij weinig van herinner, wat ik wel nog weet is dat ik tussen de weeën door zittend in slaap viel, keer op keer. Na deze vijf uur heb ik nog steeds een ontsluiting van zeven centimeter. Hoe kan dit nou?

Het gaat ineens heel snel. De verloskundige raadt mij aan om pijnstilling te gaan gebruiken, waarop ik lachgas krijg aangeboden. De lachgas doet vrij weinig, later blijkt dat deze niet goed staat aangesloten.

Vervolgens krijg ik de keuze tussen morfine of een epiduraal. Ik wil beiden niet, ik ga mijn bevalling in met het motto: in Afrika bevallen ze achter een boom. Dat de moeder en kindsterfte daar veel hoger ligt en ik niet in Afrika beval, daargelaten.

Toch gaat dan echt die epiduraal erin, hiervoor krijg een infuus die acht keer verkeerd wordt geprikt. Niet dat je iets voelt van het aanprikken tijdens een wee, maar ik heb er zeker een week last van gehad en was bont en blauw! De venflon is eindelijk geplaatst.

Na vier keer misprikken van de epiduraal zit die er ook in. Inmiddels heb ik ook hoge koorts gekregen die de artsen niet kunnen verklaren. Nee, ook niet na acht keer misprikken van een venflon en vier keer misprikken van de ruggenprik weten ze niet waar de koorts vandaan komt.

Na en poos gaat het een stuk beter met mij. Ik voel niks meer. Ik voel me goed en ben weer aanspreekbaar. Als de antibiotica wordt aangesloten en er allerlei testjes en swaps worden afgenomen, gaan eigenlijk langs mij heen. Ik heb tijd om normaal met mijn partner te praten. Ook heb ik tijd om even te slapen en op kracht te komen. Inmiddels is het 11.00 uur in de ochtend en heb ik negen centimeter ontsluiting.

Anderhalf uur later heb ik volledige ontsluiting en mag ik rustig aan persen. Ik voel nog steeds niets en zie op de monitor wanneer ik een wee heb en weet door de hulp van de verloskundige waar ik heen moet persen. Dit gaat vlot, een eitje in vergelijking met wat ik die nacht heb gevoeld. Om 13.09 uur wordt onze dochter geboren. Gezond, alles erop en eraan en een plaatje om te zien!”

#Deeljeverhaal
Heb jij ook een bevallingssoap meegemaakt? Stuur je verhaal anoniem naar redactie@wij.nl.

Lees ook

Meer bevallingssoaps lezen?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)