De eerste keer: ondergekotst worden door je baby

Elke dinsdagochtend delen we met jullie een eerste mama-ervaring in onze nieuwe rubriek ‘De eerste keer’. Vandaag het verhaal van Karmen die een boekje opendoet over de eerste keer dat de babykots letterlijk om haar oren vloog.

Karmen de eerste keer dat mijn baby haar nog niet verteerde maaginhoud lieftallig over me heen wierp, herinner ik mij nog goed. Ik weet ook nog hoe het eruit zag, maar gelukkig niet meer hoe het rook. Mijn gedachten gingen razendsnel.

Lees ook

Het eerste moment wilde ik nog op zoek gaan naar een (was)bak zodat ze daar in kon spugen, maar toen ik merkte dat dat al te laat was – en waarschijnlijk ook erg onhandig met een baby van 10 maanden – maakte die gedachte binnen een seconde plaats voor de volgende: ‘Als het er nu maar allemaal uit gaat’. En dat ging het ook. Mijn dochter klemde zich goed aan me vast en terwijl ik haar probeerde te sussen, voelde ik mijn linker schouder warm worden.

Iemand – ik weet echt niet meer wie – heeft ooit een keer tegen me gezegd dat je niet vies bent van je eigen kinderen. Toen was ik nog jong (waarschijnlijk zelf ook nog een kind) en kriebelde elke gedachte over snot, pies en spuug nog. Gats, daar moest je toch niet aan denken, dat je met je blote handen iemand anders z’n pulkje of poepje aan het opruimen bent. Brrr…

Nu, vele jaren later, sta ik daar met een spugend kind op mn armen midden in de keuken. Maar ‘gats’ is wel het laatste waar ik aan denk. Achter me hoor ik mijn man zachtjes zeggen “iew, volgens mij zit het ook in je haar…”

Ach ja, kan er ook nog wel bij… Gelukkig hebben we een bad en een wasmachine voor zulke situaties. Toen onze dochter klaar was met spugen – dachten we – hebben we haar in bad gezet en haar kleren in de was gedaan. Alles leek weer in orde, dus we hadden haar een schone romper aangedaan en net toen ik haar pyjama wilde aantrekken, kwam de volgende lading.

Het was zo sneu om te zien, het arme meisje was net bijgekomen en nu begon het weer. En het enige wat ze natuurlijk wilde was bij mama zitten en getroost worden. Logisch natuurlijk, en zo voelde ik voor de tweede keer die avond een vloedgolf van onverteerde melk met wortelpuree langs mijn rug lopen. Uiteindelijk heeft dat zich nog 2 keer herhaald en gelukkig had ik het al na de eerste keer opgegeven om schoon en ongeschonden uit de strijd te komen.

Achteraf mag ik mezelf vast gelukkig prijzen dat haar maaltijden op dat moment alleen nog bestonden uit melk, brood, groente en fruit – dan is de geur vast makkelijker weg te wassen.

Heb jij ook een hilarische, extreme of intense eerste-keer-ervaring meegemaakt tijdens bijvoorbeeld je zwangerschap, met je baby, peuter of kind?  Stuur je verhaal (300 tot 500 woorden) naar redactie@wijalamama.nl en deel je verhaal met andere mama’s. We zijn razend benieuwd!

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)