De eerste keer: weer eten na een HG-zwangerschap

Ik verfoei nog steeds de uitspraak die ik ooit deed: ‘Was ik maar misselijk, dan weet ik tenminste zeker dat ik zwanger ben’. Vanaf, letterlijk, de dag erna ben ik 9 maanden misselijk geweest. Wat was het fijn toen ik na de bevalling weer gewoon kon eten.

In het begin kon ik alleen maar overgeven. Gelukkig kon dit met medicijnen verholpen worden. Ik bleef me echter niet lekker voelen en kon nauwelijks eten. Ik was snel vol. Na twee happen voelde het alsof ik een 6-gangen-diner op had.

Lees ook

Ondanks dat ik bijna niks at, draaide mijn hele dag om eten. Naast dat ik mij misselijk en vol voelde, kon ik opeens ook heel veel honger krijgen. En om de zoveel uur moest ik wat eten om in ieder geval iets binnen te krijgen.

Gek genoeg had ik trek in vet eten. Heel raar, maar ik heb het maar gezien als een teken. Alsof mijn lijf wilde zeggen: ‘Dit heb je nodig’ en dus ging ik tussen de middag naar de snackbar om een frikadel-speciaal te halen. Maar echt smáken deed het niet.

Al met al viel ik 25 kilo af (ja echt!). Op andere momenten zou ik daar superblij mee zijn, maar tijdens je zwangerschap is dat het laatste wat je wilt. Behalve zorgen om mijn kind (zie ook: zwanger met HG), wilde ik ook ook zó graag weer normaal kunnen eten.

Direct na de bevalling was het over. Kind eruit. Zwangerschapshormonen weg. Eetlust terug! Uiteraard was het eerste wat ik at beschuit met muisjes. Nog voorzichtig, want ik vertrouwde mijn maag nog niet helemaal. Maar al snel merkte ik dat ik écht trek had en het eten weer smaakte. Yes!

Ik lag nog in het ziekenhuis en had onwijs zin in een kroket. Die is mijn vriend gaan halen in het ziekenhuisrestaurant. En ik heb nog nooit zo van een kroket genoten als toen. Alsof dat het beste eten was dat op de wereld bestond. Wat was dat lekker. Eindelijk smaakte het weer. Én ik kon ‘m helemaal op. Ik vergat de omgeving en waande me even in een 3-sterrenrestaurant, waar ik straks nog 5 gangen zou gaan eten die allemaal even heerlijk zouden zijn!

Heb jij een hilarische, extreme of intense eerste-keer-ervaring beleefd tijdens bijvoorbeeld je zwangerschap, met je baby, peuter of kind?  Stuur je verhaal (300 tot 500 woorden) naar redactie@wijalamama.nl en deel je verhaal (anoniem) met andere mama’s. We zijn razend benieuwd!

Lees ook de andere delen van ‘De eerste keer’

 

Sjifra Meester

Sjifra (38) heeft samen met Bjorn twee kinderen: Tijn van 5 en Yenthe van 3. Ze werkt als GZ-psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Schrijven is haar grote hobby, waarbij ze bij voorkeur blogt over alles wat ze meemaakt met haar kinderen. Zowel de leuke en mooie, als de moeilijke en lastige momenten. Insta: @mevrouwmeester

Reageer op dit bericht