Dé gouden tip bij een beginnende borstontsteking en zo simpel! #Annette

Borstontstekingen zijn wat mij betreft het grootste nadeel van borstvoeding geven. Binnen een paar uur kun je hartstikke ziek worden en kom je er alleen nog maar van af met een antibioticakuur. Voorkomen is beter dan genezen en afgelopen week kreeg ik echt de gouden tip!

Wanneer ik ’s ochtends wakker word, zie ik al meteen dat het foute boel is. Mijn borst is vuurrood en staat in een wel hele gekke vorm en is helemaal stijf van de verstopte melkkanaaltjes. Nee he, dat wordt weer een hele marteling om leeg te krijgen. Met mijn tanden op elkaar leg ik Sean aan voor een drinksessie en de tranen schieten me in de ogen van de pijn.

Lees ook

Normaal drinkt hij als een razende, maar na een kwartiertje kijkt hij me een beetje afwachtend aan en heb ik hem nog geen een keer horen slikken. Zodra hij mijn borst loslaat zie ik waarom. Twee miniscule melkblaartjes blokkeren de boel. Er komt dus gewoon geen druppel melk uit en de verstopping wordt alleen maar erger!

Twee dagen lang probeer ik elke tip van het internet om van die melkblaartjes af te komen. Warme vochtige doekjes erop, watjes met olijfolie in je bh dragen, kolven en zelfs doorprikken met een naald. Dat laatste doet gruwelijk pijn, maar wanneer je wanhopig bent probeer je van alles om een zware ontsteking te voorkomen.

Ten einde raad bel ik ’s avonds laat de hulplijn van La Leche League. De vrijwilligster aan de telefoon hoort mijn verhaal aan en vraagt: “Durf je het aan om de blaartjes met een naald door te prikken?” Ik kijk naar mijn nachtkastje dat volstaat met alcohol, naalden, steriele wonddoekjes en een kommetje water. Ik heb al tig keer in mijn tepel staan prikken, er kwam zelfs bloed uit, maar geen melk. “Probeer eens om van links naar rechts te prikken in de blaren. Dit gaat makkelijker wanneer je zorgt voor een beetje stuwing, zodat de blaren iets voller lopen en dan kun je eventueel nog een vergrootglas erbij gebruiken om er horizontaal doorheen te prikken.”

Tot nu toe heb ik alleen maar recht naar binnen zitten prikken, want ik dacht daar komt immers de melk vandaan, maar van links naar rechts heb ik nog niet geprobeerd. Ik bedank de vrouw voor haar tip en knijp de boel samen om de blaartjes iets zichtbaarder te krijgen. Ik prik een keertje van links naar rechts, horizontaal door het blaartje heen en pats. Als een lekke waterballon stroomt mijn borst opeens volledig leeg!

Vlug ruk ik Sean uit zijn bed en leg hem half slapend aan mijn borst en binnen vijf minuten is de volledige verstopping verdwenen. Gewoon helemaal weg! En met de verstopping is ook meteen de pijn weg. Ik kan mijn ogen niet geloven en sta om elf uur ’s avonds op de overloop een vreugdedansje te doen met m’n lekgeprikte tiet.

Halleluja, wat ben ik blij! Na dagen ploeteren, afzien en pijn lijden heeft zo’n simpele tip het probleem binnen tien minuten opgelost.

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (5)