De grote verschillen tussen jongens en meisjes (waar of niet?)

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Is dat zo? Er zijn veel verschillen, maar ook veel overeenkomsten. Dat is bij kleine kinderen al te merken.

Wij hebben een zoon en een dochter. De zwangerschappen verliepen totaal anders. De zwangerschap van mijn zoon verliep redelijk rustig. Op de misselijkheid van de eerste drie maanden en de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes na was dit een relaxte zwangerschap. De zwangerschap van mijn dochter vond ik een stuk zwaarder. De misselijkheid hield langer aan, ik had last van bekkeninstabiliteit en ik zat onder de puisten. Volgens mij zaten er gewoon net ff te veel vrouwelijke hormonen in één lijf gepropt.

Lees ook

Daarnaast was de energie van de kindjes heel anders. Onze zoon was heel rustig in de buik. Schopte zo af en toe eens en dan voelde ik zachte gemoedelijke tikjes. Als mijn dochter schopte deed het serieus pijn. Dat je denkt: het mag af en toe wel wat minder daarbinnen. Iemand zei eens tegen mij: opvoeden begint al in de buik.

Eenmaal geboren zette deze trend zit voort. Onze zoon was een rustige baby. Sliep veel en goed. Onze dochter was vanaf het moment dat ze op mijn buik werd gelegd heel druk met om zich heen kijken, wilde alles in de gaten houden en sliep dan ook veel minder.

Nu ze allebei peuters zijn, zijn ze redelijk gelijk getrokken en kunnen ze allebei even hard tekeer gaan.

Wat zijn dan nog de verschillen die ik zie:

#1 Jongens zijn lomper.
Ze kunnen zomaar ineens al het speelgoed in de kamer kort en klein slaan. Gewoon omdat ze moe zijn of omdat ze daar zin in hebben.

#2 Meisjes zijn gemener.
Zij kijken of iemand niet kijkt en dan pakken ze stiekem iets wat ze graag willen hebben. Als ze vervolgens ontdekt worden, rennen ze hard naar mama.

#3 Jongens zijn moederskindjes, meisjes vaderskindjes.
Op dit moment trekt mijn zoontje meer naar mama en oma en mijn dochtertje meer naar papa en opa. Het eerste woordje van mijn zoontje was mama, mijn dochtertje zei juist eerst papa.

#4 Meisjes hebben meer geduld.
Mijn dochter wil steeds boekjes lezen met ons en heeft ook echt al favoriete boeken. Onze zoon trok op haar leeftijd de bladzijden nog gewoon kapot en had geen geduld om naar een verhaaltje te luisteren.

#5 Meisjes zijn sneller.
Onze dochter rolde eerder om, kroop eerder, liep eerder en praat nu ook eerder. Deels komt dat natuurlijk doordat ze al een broertje heeft waar ze achteraan wil. Maar deels zat het nieuwsgierige en bewegelijke er vanaf de geboorte  en zelfs tijdens de zwangerschap al in.

#6 Meisjes zijn gevoeliger voor de reactie van buitenaf.
Mijn zoon kan met stoeien bovenop haar gaan zitten en ze heeft nergens last van, maar als ik schrik of roep dat hij voorzichtig moet doen, zet ze het op een krijsen.

Uiteraard kunnen bovenstaande dingen ook een kwestie van karakter zijn. Of een gevolg van eerste kind in huis, tweede kind in huis. Wie zal het zeggen? Ik blijf het echter leuk vinden om te zien hoe de beide kinderen van elkaar verschillen en hoe ze soms ook ontzettend op elkaar lijken. Wat zijn jullie ervaringen daarmee?

 

Marieke

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Leave a comment (5)