De invloed van jouw levensloop op je kind #Sharon

Na een tijd van alleen focus op mijn prachtige mini was het weer tijd voor mezelf. Vanwege mijn aspiraties als coach vind ik het heel erg belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Misschien zelf wel een uiterste noodzaak! Dus die vierdaagse cursus werd een feit. En geloof me, deze mama werd flink uit haar comfortzone getrokken.

Wat werd ik teruggeworpen op mezelf! Practice what you preach … Ik had het idee dat ik best goed bezig was bij het vinden van de juiste balans, maar ik heb juist serieuze oogkleppen op. In mijn optiek moet je goed voor jezelf zorgen,  zodat je ook goed voor je kind(eren) kan zorgen. Ik ben tijdens die vier dagen tegen elke muur van mezelf aangelopen. En kwam tot de conclusie dat ik best veel “last” heb van dingen uit mijn verleden.

Lees ook

Bepaalde ervaringen die je hebt gehad als kind kunnen in je volwassen leven voor problemen zorgen. Van een verhuizing tot bijvoorbeeld de scheiding van je ouders. Om uiteraard maar te zwijgen over huiselijk geweld of misbruik. Wat zijn onze kleine mensjes toch kwetsbaar en gevoelig voor alles wat er om hun heen gebeurt. En dan vliegt het je aan … in hoeverre zijn de strubbelingen die wij meemaken van invloed op de ontwikkeling van onze kinderen?

Rationeel gezien kan je natuurlijk altijd terugvallen op het feit dat jij zelf ook op je pootjes terecht bent gekomen. En dat je je kind niet volledig kan afschermen voor het leven. ‘The good, the bad and the ugy’ komen allemaal voorbij. Of je het wilt of niet. Hoe kan ik weten waar dat de basis ligt voor een mens vol perfecte onvolmaaktheden en die durft te leven? Een mens die uiteindelijk niet zo’n lange weg hoeft af te leggen terug naar zichzelf, zoals ik nu.

Uiteraard mag mijn kleine meid haar eigen identiteit ontdekken en mag ze in haar zoektocht ook bakken met fouten maken. Ik hou van haar, onvoorwaardelijk. Zoals mijn ouders er met mijn 35 jaar nog steeds voor mij zijn.

Ineens ben ik mij erg bewust van de relatieproblematiek die mijn dochter ook heeft meegekregen, van de verhuizing naar Amsterdam, de momenten dat ik mezelf niet herkende in de spiegel en de zombie-status als nieuwbakken mama.

Dus bij terugkomst heb ik besloten om iets minder afleiding in de vorm van tv en telefoon te zoeken en wat meer met volle overgave in het moment te zijn. Bijvoorbeeld wanneer ik met haar samen speel, knutsel of dans. Want de clichès zijn waar … voor ik het weet is ze groot en is de stem van de buitenwereld veel luider en interessanter dan de mijne. ♡

Lees ook van Sharon: ‘Je kind wel of niet naar de voorschool’

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Reageer op dit bericht