De jongste vs de oudste – it’s pay back time!

Als oudste kind heb je de eerste jaren van je leven de onverdeelde aandacht van je ouders. Je hoeft niets te delen en wordt maximaal vertroeteld. Maar dan komt er opeens een mini-exemplaar bij. Papa en mama hebben nu twee kindjes om voor te zorgen.

Plotseling word je voor de helft van de tijd, of zelfs meer, aan je lot overgelaten. ‘Ga maar fijn spelen, want de kleine moet nu even een fles, borst of schone luier.’ Ja hallo, denk je dan. IK was hier toch het eerst? Waarom krijgt dat kleine wurmpje opeens de meeste aandacht? IK ben toch ook lief?

Lees ook

Het enige leuke aan dat kleine schepseltje is dat het nog weinig kan. Dus als je het zat bent en mama en papa kijken even niet, dan pak je lekker het lievelingsspeelgoedje van deze nieuwkomer af en ga je er op een veilige afstand mee spelen. De kleine is verbaasd: Hé, dat gaat zomaar niet. Ik was daarmee aan het spelen! Jij antwoordt met een blik: Ja, dat kan wel zo zijn, maar ik wil er nu mee spelen. Kom het anders maar halen, haha!

Maar dan begint het lipje van de kleine te trillen, gaat dat mondje verbazingwekkend ver open en komt er een lawaai uit. Je schrikt je rot! Oh oh, daar komen papa en mama al aan. Je doet gewoon of er niets aan de hand is. Maar papa en mama zijn ook niet gek. ‘Heb jij het speeltje afgepakt? Dat mag niet, hoor. Geef maar gauw terug!’

Weer moet je het onderspit delven. Bah, niks aan, zo’n kleine indringer. Maar papa en mama zijn niet altijd in de buurt, dus af en toe ga je gewoon weer op boevenpad. Dan komt het moment, waarop de kleine groter wordt en gaat kruipen, tijgeren of lopen. Dan is het gedaan met het ongestraft speelgoed afpakken. Je probeert het nog wel gewoon, maar nu wachten er represailles. Niet van je ouders, maar van de kleine.

Voordat je er erg in hebt, verkoopt het jonkie je een mep en grijpt het speelgoed terug en kijkt je aan met een triomfantelijke blik: Gnagna, it’s pay back time!

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht