De kracht van een doula #Evelinn

Naast echtgenoot en mama ben ik HypnoBirthing docente, maar wat mij momenteel echt bezig houdt is mijn opleiding tot doula. Dit wil ik al heel lang, maar telkens schoof ik het voor mij uit door excuses als geen tijd, te druk en te duur. Ik ben begonnen en weet dat dit het juiste moment is voor mij om te starten. De opleiding bevat veel zelfreflectie en zorgt voor veel nieuwe inzichten. Het is een beroep waarbij veel mensen iets van je verwachten, maar waarbij je zelf nooit op de voorgrond staat. Zoals één van de docentes op de opleiding mooi verwoorde: “Je bent de harmonie in de kamer en zorgt voor verbinding.” Een mooi streven vind ik.

Ik dacht altijd dat iedereen wel wist wat een doula was. Niets blijkt minder waar. Veel mensen hebben geen enkel idee. Sommige mensen denken dat we de taak van bijvoorbeeld een verloskundige of kraamverzorgster overnemen, maar dat is niet zo. Deze mensen hebben met veel passie gestudeerd voor een beroep, waarbij ze veel medische kennis hebben opgedaan en daardoor onvervangbaar zijn.

Lees ook

Ook vervangen we de partner niet. De doula reikt tools aan die de bevallende vrouw en de partner de meeste ondersteuning bieden. We proberen de band tussen beiden te versterken. We kijken naar wat nodig is, zodat zij samen positief op de bevalling kunnen terugkijken. In de opleiding leren we veel over verschillende technieken die kunnen helpen bij de ontsluiting en het ontspannen. Veel meer dan dat je zal krijgen bij een zwangerschapscursus.

Daarnaast zijn we de stabiele factor in de kamer. Vaak moet bij een ziekenhuisbevalling de verpleegkundige tussen meerdere kamers haar zorg verdelen. Zeker met de huidige werkdruk die het verplegend personeel ervaart, is het lastig om er constant te zijn, hoewel ze dat waarschijnlijk graag zouden willen. Wij kunnen dit stukje mooi opvangen.

Uit onderzoek is gebleken dat als er een doula bij de bevalling is geweest, vrouwen hier positiever op terugkijken. Uiteraard probeer ik niet te zeggen dat iedereen een doula bij haar bevalling nodig heeft. Je kunt ook een moeder of beste vriendin vragen om je te ondersteunen. Die band is alleen anders. Een doula zal het niet snel persoonlijk opnemen als je bijvoorbeeld even wilt schreeuwen en schelden in de kamer. Zij is er helemaal voor jou en je partner. Je kunt haar zien als een coach die samen met jou maar één doel heeft. Samen de finish halen met als hoofdprijs de eerste ontmoeting met jouw kind.

Ik ben benieuwd of jij wel eens van een doula hebt gehoord en of je er wel eens over nagedacht hebt gedacht om een doula in te huren? Vertel!

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Reageer op dit bericht