Deze langvoeder wil stoppen, maar hoe? #Sharon

Na heel wat hobbels en met de grootste mate van weemoed heb ik besloten te willen stoppen met borstvoeding. Mijn meisje is nu 20 maanden en ik realiseerde mij dat mijn lijf haar al 2,5 jaar liefdevol helpt ontwikkelen. Wat een reis is het geweest! Een reis met veel emoties, hobbels, frustraties, maar bovenal binding met mijn grootste liefde ooit. Ik merk alleen nu dat mijn fysieke- én mentale zelf er aan onderdoor gaat.

Tegen alle adviezen van medici in ben ik blijven voeden. Mijn bekkeninstabiliteit en de bijbehorende fysieke beperking vroeg eigenlijk al maanden geleden om te stoppen. Tijdens je borstvoedingsperiode ontzwanger je namelijk niet, omdat je borstvoeding immers gebaseerd is op hormonen. Hierdoor blijven je ligamenten (bindweefsel) wat soepeler en is het herstel dus ook langzamer.

Lees ook

Ik stelde het belang van Marlie alleen boven dat van mij en bleef stug doorvoeden. Door een variant van de ziekte van Pfeiffer is mijn immuunsysteem behoorlijk onderuitgehaald en was de verklaring gevonden voor mijn extreme vermoeidheid. Ook hierin raadde medici mij aan om af te bouwen en te stoppen, omdat Marlie voeden heel veel energie vergde. Energie die ik eigenlijk al niet had. Eveneens besloot ik voor Marlie te kiezen en ergens ook voor mezelf omdat ik het afbouwen en de bijbehorende tranen niet zag zitten.

Maar nu zijn we op dat punt belandt … Maar hoe doe ik dit? Op een zo zacht mogelijke manier? Ik weet dat het een aantal weken zal duren en neem er ook echt de tijd voor. Ik weet alleen niet zo goed waar te beginnen. Immers vervangen we geen voedingen meer en zijn de meeste afbouwschema’s gebaseerd op de overgang naar flesvoeding.

Ik geloof niet zo zeer in de marketingmachine rond opvolgmelk en Marlie lust dat soort zaken ook niet. Hetzelfde geldt voor pap. .. ik heb diverse soorten geprobeerd, maar ze vindt het zo vies dat ze zelfs begon te spugen. Zodoende weet ik ook geen goede vervanging voor avondvoeding. Ik ben niet een groot voorstander van het drinken van melk en ben zelf afgestapt van dierlijke zuivel. Dus wat blijft er over?

Ik heb al mijn moed verzameld en een adviesgesprek ingepland met een lactatiedeskundige. Ik hoop dat zij mij tips kan geven om het afbouwen en uiteindelijk stoppen zo goed mogelijk te begeleiden. In de tussentijd geniet ik net een beetje extra van die mooie ogen die dromerig wegzakken, wanneer mijn meisje aan de borst bijkomt van de dag.

Missen ga ik het zeker! En ik probeer trots te zijn hoever ik ben gekomen. De basis is gelegd hoop ik en ik vind het heel griezelig om dit mooie medium straks niet meer in de strijd te kunnen gooien met ziekte, verdriet of gewoon om die nabijheid te hebben. Nu ik dit schrijf wil ik het liefst weer terugkomen op mijn beslissing … Toch zet ik deze keer door! Heb jij nog tips lieve mama? ♡

Lees meer blogs van Sharon

Lees op WIJ.nl: ‘De 10 meest gestelde vragen over borstvoeding’

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (7)