De onvervalste waarheid over het moederschap #Sharon

In een continue staat van overspannenheid proberen je weg te vinden tussen je gevoel en de meningen om je heen. Dat is mijn definitie van moederschap nu. De balans tussen welke dag van de week het is en wanneer je voor het laatst hebt gedoucht. Aandelen in droogshampoo en gezond proberen te eten. Proberen te herinneren welke borst je hebt gegeven en je tussentijds irriteren aan het advies van mensen om je heen.

Weet je wat mij het meest is tegengevallen? Dat we als mama’s zo hard, oneerlijk en kritisch zijn tegen elkaar. De continue strijd van de mama’s over hoe fantastisch de kleine spruit is en hoe ver hij vooruit loopt op de ontwikkeling. Dodelijk vermoeiend en ergens ook zo eenzaam …

Lees ook

Wat is de toegevoegde waarde om aan een uitgeputte moeder te vertellen dat je kleine al weken de hele nacht doorslaapt? Die moeder die de koffie in de koelkast zette en de kaas in de vaatwasser tegenkwam. Die moeder? Die moeder ben ik ook! Ik heb het mooiste kind op de wereld gezet, net als jij! Ik twijfel ook of ik het wel goed doe, elke dag eigenlijk … Ik lag ook nachten lang te googlen op remedies tegen die rot buikkrampjes om erachter te komen dat ze er gewoon doorheen moeten.

Ik ben net als jij. Maar echte gesprekken lijken niet te mogen. Gesprekken over hoe onzeker je soms bent … Dat je de verantwoordelijkheid soms best eng vindt. De lichamelijke ongemakken die je kent. De wissel die de kleine spruit op je relatie trekt. Tips, een luisterend oor, delen van je onzekerheid en elkaar steunen in het algemeen.

Maar ook de hilariteit van het moederschap! De missers en grappige momenten die het ouderschap kent.  Er wordt zo veel geschreven, onderzocht en we moeten zovéél. Je denkt het allemaal te weten voordat je daadwerkelijk met het mooiste en puurste schepsel ter wereld kennis maakt. Maar jeetje wat is het toch een rollercoaster.

Dus lieve mama’s: breng gezouten soep in plaats van je ongezouten mening. Wees wat liever voor elkaar. Kijk met een liefdevolle blik wanneer je een mama ziet worstelen in de supermarkt. En wees vooral wat liever voor jezelf! Er mogen dan kasten vol met boeken zijn over opvoeden, maar lieve mama … er is er maar eentje zoals jij! En die kleine spruit ziet jou als het mooiste, liefste en meest magische wat er bestaat.

Lees ook: ‘Wat als je baby zou kunnen praten‘ 

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (11)