Opvoeden: mama vs papa #Annette

Samen kinderen opvoeden zorgt gegarandeerd voor verrassingen. De grootste verrassing voor ons is dat we er totaal verschillende opvoedstijlen op na houden, terwijl we voordat we ouders werden altijd op één lijn zaten. Waar is die gulden middenweg gebleven?! Bij ons gaat het als volgt:

Hij: “Doe voorzichtig! Niet op dat hek klimmen!”
Ik: “Klim maar lekker. Daar leer je van.”

Lees ook

Hij: “Als je met de Lego speelt doe je dat aan tafel, anders raken al die kleine stukjes kwijt”
Ik: “Oh speel maar waar je wil, daar is het speelgoed voor toch?”

Hij: “Eten doen we aan tafel en iedereen blijft zitten tot we klaar zijn.”
Ik: “Zullen we gezellig in de woonkamer eten met een leuke kerstfilm aan?”

Zoals je ziet houden wij er compleet andere opvoedstijlen op na. Terwijl de een heel strikt is, is de ander veel gemakkelijker. Iets wat we, voordat we kinderen kregen, absoluut niet van elkaar wisten en daar nu steeds meer achter komen.

De één vindt het prima dat ze in het weekend later op bed liggen, terwijl de ander vindt dat ze elke avond om dezelfde tijd in bed moeten liggen. Snoep eten vlak voor de maaltijd? De één heeft er geen moeite mee, de ander denkt ‘waarom sta ik bliep-er-de-bliep te koken als niemand nog honger heeft?!’

Het rare is dat die rollen geleidelijk aan alleen maar extremer worden als je er niets aan doet. “Omdat jij altijd alles wel prima vindt, moet ik nog strenger zijn terwijl ik helemaal niet zo wil zijn”, zei mijn man eens. Terwijl ik juist het gevoel had dat ik gemakkelijker moest zijn, om weer voor zijn strengheid te compenseren. Daarnaast ben ik met een nieuwe baby erbij ook gewoon te moe om me druk te maken over speelgoed compleet houden of over een half uurtje later naar bed gaan.

Wat we na vijf jaar ouderschap wel hebben geleerd, is om het nooit, maar dan ook NOOIT, aan je kinderen te laten merken als je het eventjes oneens bent met elkaar. Ze ruiken gewoon wanneer ze ruimte hebben om te onderhandelen en duiken er als een stel hyena’s bovenop.

En we wisselen inmiddels zoveel mogelijk met elkaar van rol, zodat we omstebeurt ‘good cop, bad cop’ mogen spelen. Zo ontdekken we vanzelf die gulden middenweg als gezin.

Lees ook van Annette: Mama’s wapen, waardoor je kinderen ineens gaan opruimen

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)