De stuitbevalling: van bevalbad naar operatietafel? #Margot

Nadat we alles uit de kast hebben getrokken om de baby te laten draaien, ligt hij of zij met 37 weken nog steeds in stuit. De gedroomde thuisbevalling in bad is hiermee van tafel. Nu sta ik voor de keuze: ga ik voor een natuurlijke bevalling of kies ik voor een geplande keizersnee?

Het is een lastige keuze, want aan beiden kleven voor- en nadelen. Na het lezen van zo’n beetje alle artikelen en onderzoeken over de stuitbevalling heeft de natuurlijke geboorte, als de condities goed zijn, mijn voorkeur. Want vele vrouwen zijn mij al succesvol voorgegaan. En zoals gynaecoloog en hoogleraar verloskunde Frank Louwen stelt: “De stuit is een variatie binnen het normale.” En dus geen complicatie.

Met de gynaecoloog bespreek ik mijn voorkeur. De baby lijkt in onvolkomen stuit te liggen (dat is met de billen naar beneden en de voetjes naast het gezicht), wat gunstig is. Ook mijn lengte en de grootte van ons kind zijn in ons voordeel. Toch wil de gynaecoloog wel tussen week 39 en 40 alvast een keizersnee plannen, voor het geval ons kind zich dan nog niet heeft aangediend.

In eerste instantie ga ik akkoord, want een specialist spreek je niet zomaar tegen. Hoe dichter we bij die datum komen, hoe meer mijn gevoel aan mij gaat knagen.

Waarom ingrijpen als alles goed gaat met moeder en kind? Het is niet zo dat een baby in de laatste weken nog explosief groeit, zodat een stuit er niet meer doorheen past. Als reden wordt de kwaliteit van de placenta genoemd, want die kan in de laatste weken minder goed gaan functioneren. En een stuitgeboorte is voor de baby zwaarder, waardoor die de reserves hard nodig heeft.

Mijn instinct zegt mij dat de baby het nog goed heeft in mijn buik en dat hij of zij echt niet voor de uitgerekende datum gaat komen. Ik bespreek m’n voorgevoel met de gynaecoloog, die zegt dat ik onmogelijk gedwongen kan worden om op die operatietafel te gaan liggen. We bespreken nogmaals de mogelijkheden en risico’s en stellen de gentle sectio uit.

Opnieuw komt deze datum heel snel dichtbij en lijkt het er nog steeds niet op dat de baby geboren wil worden. Ik hoop zó dat het op de natuurlijke manier kan, maar wil uiteraard geen onnodig risico lopen. Ook mijn eigenwijsheid kent zijn grenzen. Want het belangrijkste is uiteindelijk dat ons kind gezond en wel ter wereld komt.

Twee dagen voor de keizersnee blijk ik nog geen enkele centimeter ontsluiting te hebben. De kans op een natuurlijke geboorte is nihil geworden. Nogmaals uitstellen van de sectio wordt – ondanks dat de condities nog steeds goed zijn – sterk afgeraden, dus ik heb 48 uur de tijd om me mentaal voor te bereiden op de sectio.

Ik ben verdrietig dat mijn kind via een keizersnee ter wereld gaat komen, want had het zo graag zelf willen doen. Ik had zo graag die oerkracht willen voelen die in je los schijnt te komen en de magie mee te maken van het baren van een kind. Ik had het zo graag willen ervaren. Maar tegen deze wens weegt geen enkel risico op. Ik geef me over aan een team van specialisten die het beste met ons voor hebben.

Na 41.2 weken wordt dan eindelijk onze prachtige dochter Jolie Milou geboren. Uiteindelijk bleek ze in kleermakerszit (volkomen stuit) in mij te zitten. De sectio was bijzonder op zijn eigen manier en het moment waarop ze op mijn borst werd gelegd zal ik nooit meer vergeten. Ze is zo mooi en zo lief. Welkom op de wereld kleine meid. Ik vermoed dat je minstens even eigenwijs bent als je moeder. 🙂

Blogger Margot met Jolie Milou © Irene Verbaan Photography

Lees ook van Margot: ‘Zwanger worden: zo bereidde ik mij voor’

Meer blogs lezen van Margot?

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht