Dé tip om het kerstdiner met je gezin relaxed te houden

Het zweet staat op mijn voorhoofd. Ik probeer mijn handen niet te branden terwijl ik half in de oven zit om de kalkoenrollade te bedruipen. Na 2 uur gekookt te hebben om een heerlijk 4-gangen kerstdiner klaar te maken, weiger ik het te laten verpesten door een te droge kalkoen. O, had ik al gezegd dat het afgelopen zondagmiddag was?

Van HelloFresh mocht ik hun Kerstbox Deluxe testen, wat er voor zorgde dat ik mijn zondag doorbracht in de keuken. Geweldig, want ik ben dol op koken. Maar ik ben ook een beetje lui. Ik kan nu al opzien tegen ‘de kerstboodschappen’. In een overvolle winkel proberen de laatste tulband af te pikken van een oud vrouwtje (ik ben niet aardig op zo’n moment), om vervolgens met veel te veel spullen naar huis te gaan – is gewoon niet mijn idee van ‘leuk’. Vooral omdat je uiteraard wel nét dat cruciale ingrediënt vergeten bent, en dus nog een keer terug moet. Tel daar een hyperactieve baby of peuter bij op, en je wordt helemaal niet gelukkig. Waar is de daycare?

Lees ook

Ik ben niet de enige die zich ergert in de supermarkt. Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat 63% van de mensen gigantisch gefrustreerd wordt van de drukte. Met direct daarna als grootste frustraties de te lange wachtrijen voor de kassa’s (ik kies áltijd de verkeerde, herken je dat?) én een tekort aan tulbanden. Nou ja. Officieel schijnen mensen zicht te ergeren aan ‘producten die niet voorradig zijn’. Maar ik weet zeker dat het over tulbanden gaat, geen twijfel over mogelijk.

Het idee is natuurlijk dat de Kerstboxen van HelloFresh al deze zorgen wegnemen. En ik moet eerlijk zijn, dat is ook écht zo. Nu kan ik mijn familie met kerst niet weer dezelfde gerechten voorzetten, dus ik zal toch aan de kerstboodschappen moeten. Maar ik kan de box wel echt aanraden. De recepten zijn net even wat ingewikkelder dan die uit een gemiddelde box (die ik van de week ook mocht testen!), waardoor ze een speciaal ‘kerstig’ tintje krijgen. Dat vind ik zelf wel leuk. Je mag jezelf wel uitsloven tijdens zo’n bijzondere dag. Maar! Het is dus niet te ingewikkeld. Als je het recept gewoon stap voor stap volgt, kan er eigenlijk niet zoveel misgaan.

De recepten in de Kerstbox Deluxe zijn:


Rijke Italiaanse paddenstoelensoep met mascarpone


Kabeljauwhaasje met groene kruidensalsa


Luxe kalkoenrollade gevuld met abrikozen en noten


Fluweelzachte panna cotta met amarenkersen

Plus nog een aantal borrelhapjes, echt superhandig. Persoonlijk was ik dol op de olijven.

Het was mijn grootste uitdaging om de rollade niet te droog te laten worden in de oven. De rollade zit overigens al helemaal klaar en gevuld in de box. Echt heel erg fijn! Uiteindelijk werd ‘ie toch nog een tikje aan de droge kant, maar met de saus en sinaasappel die je erbij maakt stoorde dit gelukkig niet. Mijn tip is eigenlijk om 2x te bedruipen, i.p.v. 1 keer zoals in het recept staat. Wees ook niet te zuinig met de boter. Ik heb nog wel eens de neiging om in te weinig boter te koken, omdat dit me ‘gezonder’ lijkt. Maar het is kerst. En je hebt dat braadvocht gewoon nodig. So don’t be greedy.

Mijn tweede uitdaging was de panna cotta uit de glazen krijgen. Maar dit was mijn eigen schuld. Ik had ze klaargemaakt in kleine bekertjes, terwijl er specifiek glaasjes in het recept stond. Ik denk dat de bekertjes iets te dik waren waardoor ik ze te lang in het warme water moest laten om ze van de zijkanten los te krijgen. Maar de smaak was heerlijk en de structuur roomzacht. Echt fantastisch. Zelf ben ik geen kersenfan, dus bij mijn eigen panna cotta heb ik een aantal besjes toegevoegd.

Het is opmerkelijk hoe compleet de box bij mij thuis geleverd werd. Er zat zelfs een flesje luxe olijfolie in! Je moet nog wel een aantal dingen halen volgens de recepten.

Zelf nog halen (of al in huis hebben):
# Mosterd
# Extra vierge olijfolie (zat volgens mij dus gewoon in het pakket, maar het staat op het recept)
# Olijfolie
# Peper en zout
# Roomboter
# Kippenbouillonblokje
# Zwarte balsamicoazijn
# Bloem
# Suiker

Dit zijn redelijk ‘normale’ producten die je vaak toch wel in de kast hebt staan. Ik moest zelf eigenlijk alleen zwarte balsamicoazijn halen. Verder kon ik het allemaal af met wat er nog in mijn kast stond en natuurlijk wat er in de box zat.

Conclusie? Ik ben fan van de box. En wel hierom.
#1 Gewapend met de box en bovenstaand lijstje, hoef je verder eigenlijk niets te halen voor het diner. Een drankje erbij is misschien wel lekker, maar je snapt me wel.
#2 Ook als je zwanger bent mag je er alles uit eten.
#3 De recepten zijn bijzonder genoeg om de kerst een speciaal tintje te geven, maar simpel genoeg om ze zonder stress uit te voeren.
#4 Als je de recepten onder je familieleden verdeeld, is het voor iedereen relaxed.

Ik zeg: dag stress, hallo kerst!

PS. Ik heb de Kerstbox Deluxe mogen testen. Daarnaast hebben ze de Kerstbox voor gourmetten, Kerstbox Original, en Kerstbox Veggie. Je vindt de verschillende boxen op HelloFresh.nl. Bestellen kan tot maandag, dus wees er snel bij!

Daphne de Groot

Daphne werkt op de redactie van WIJ à la Mama. Met andere woorden: een droombaan! Zelf is ze technisch gezien nog geen moeder, al ziet ze WIJ à la Mama wel als haar kindje. In haar vrije tijd houdt ze van theater, muziek, musical, hardlopen en reizen. En dat doet ze dan ook. Veel.

Reageer op dit bericht