Dé tips en tricks om je kleine zindelijk te krijgen

Zindelijk worden, het is echt zo’n thema waarmee elke ouder wel worstelt. Want hoe vaak hoor je dat een kind vanzelf zindelijk wordt? Eigenlijk nooit! Als ouder moet je er dus ook de nodige energie in steken. Hoe pak je het aan? Wanneer begin je? Wat is een goed beloningssysteem?

Rond het tweede of derde levensjaar wordt het tijd voor de zindelijkheidstraining. Het ligt er maar net aan hoe ver je kind is en, niet geheel onbelangrijk, of jij er als ouder klaar voor bent. Gaan die volwassen stinkende poepluiers en kilo’s wegende plasluiers je tegenstaan of maakt het je niet zoveel uit?

Lees ook

Het is in ieder geval wel handig dat je kind zindelijk is, voordat het naar de kleuterschool gaat. De juf gaat namelijk echt geen 25 luiers verschonen!

7 tips en tricks op je op weg te helpen:

#1. Maak van je eigen wc-bezoek geen geheim.
Laat de deur gewoon openstaan, als je op de wc zit. Je kind kan dan om het hoekje kijken. Als het vraagt wat je aan het doen bent, geef je gewoon eerlijk antwoord. Dat voorkomt dat poepen en plassen iets geheimzinnigs wordt.

#2. Koop samen met je kind een mooi potje.
Laat hem/haar er zelf eentje uitkiezen. Ook al vind jij het een foeilelijk ding. Jouw kind moet erop zitten en zich op zijn gemak voelen. Dan komt de rest (lees: poep en plas) vanzelf. Dáár gaat het om!

#3. Als jullie dan toch aan het shoppen zijn, koop dan ook meteen leuke onderbroekjes.
Laat je kind weer zelf kiezen. Dat vergroot de kans dat je kind extra gemotiveerd is om zindelijk te worden. Want wie wil er nou geen schattige Frozen– of stoere Paw Patrol-onderbroek aan?

#4. Ga aan de slag.
Leg je kind uit dat jullie vanaf vandaag gaan oefenen. Laat de luier in de kast en pak het leuke, zelf uitgezochte onderbroekje erbij. Zet je kind bijvoorbeeld elk uur even op het potje. Ook al komt er niets uit. Je kind mag natuurlijk ook meteen op de wc gaan zitten. Maar veel kinderen vinden het in het begin best nog een beetje eng om met hun billen boven een gat te hangen.

#5. Ongelukjes zijn toegestaan.
Sterker nog, ongelukjes horen erbij! Natte broeken zijn part of the game. Je kind merkt dat een natte broek niet fijn aanvoelt en beseft dat het potje een betere optie is.

#6. Beloon je kind.
Dat is het allerbelangrijkste. Hang bijvoorbeeld een A4-tje op met 10 vakjes. Bij elke plas (of keutel) op het potje mag je kind een sticker plakken. Bij 10 stickers mag het wat uitzoeken in de speelgoedwinkel.

#7. Heb geduld, veel geduld. Want het is meestal niet in een paar dagen gepiept. Het is een proces van vallen en opstaan. Denk maar zo: Over een poosje hoef je geen luiers meer te verschonen. Weer een stap richting zelfstandigheid!

 

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Leave a comment (1)