Die kinderkledingmaten, hoe dan?!

Voor ik een dochter had keek ik naar kinderkleding met onschuldige ogen. Jurkjes en minibroekjes zagen er in mijn ogen allemaal schattig uit en verder dacht ik er niet zo veel van. Soms kocht ik iets voor een babyshower of als kraamcadeau. Er zat dan zo’n handig labeltje aan, waarop staat met welke leeftijd een kind een bepaald kledingstuk aan kan. Hoe kon ik de waarheid weten? Daar. Klopt. Niks. Van.

Er zijn vast kinderen die wel volgens de labels de kleding passen op het moment dat daar genoemd staat, maar bij ons dus niet. En dat leidt tot de nodige frustratie. Op dit moment ben ik op zoek naar schoentjes. Onze dame, net een jaar, zet voorzichtig haar eerste stappen en wil niets liever dan aan je handen zelf lopen. Overal. Dat is thuis op blote voeten geen probleem, maar bijv. bij de kinderboerderij of in het park vind ik dat een minder geslaagd plan. In mijn naïviteit ging ik kijken op het winkelcentrum in de buurt. De schoenen “4-9 maanden” zijn zo groot dat ze van haar voeten vallen. Ze heeft nu maat 17, maar ja, wat is dat in maanden? En echte loopschoenen vinden in die maat is net zo makkelijk als een speld vinden in een hooiberg.

Lees ook

Nee dan kleding. De verschillen tussen merken en winkels zijn enorm groot. Merk A valt ruim en wijd, merk B is smal maar lang. Er blijken ook nog verschillen te zijn tussen een meisjes- en jongens t-shirts van dezelfde maat.  Getailleerde shirts voor baby’s van 6 maanden, serieus?? Bij winkel C moet je een maat groter hebben dan bij de rest omdat het anders niet past. Kleding van Nederlandse merken valt groter en wijder dan merken uit Frankrijk en Italië. En onze mini kleren passen in de winkel doe ik dan toch ook weer niet.

Online is het al niet veel beter. Sites waar je qua maat kan kiezen tussen 0-3, 3-6, 6-9 maanden etc. Daar schiet ik dus niks mee op. Ons meisje draagt kleding die bij de ene winkel staat voor 4-6 maanden, bij anderen 6-9. Dus, wat moet ik dan bestellen qua maat voor een trui voor komende herfst? Soms staat er dan nog wel een maattabel met centimeters bij, maar een romper volgens de site voor 0-3 maanden en dan voor 70 cm? Ik weet het niet, maar zo’n lengte hebben pasgeboren baby’s niet. Ook niet in China.

Zo langzaam aan krijg ik door hoe het zit. Welke merken groot of klein vallen en wat wel of niet past om het lijfje van ons meisje, maar ik blijf het ingewikkeld vinden. Hoe is dat bij jou kleine? Past de kledingmaat die hij of zij volgens ‘de norm’ zou moeten passen?

Lees ook: ‘Snik, hij is uit zijn eerste kledingmaat gegroeid (hormonen anyone?)

Barbara de Vries

Barbara (31) kreeg samen met Olivier in zomer van 2016 een dochter. Ze werkt als docent aardrijkskunde op een middelbare school. Ze is dol op stedentrips, vulkanen en stenen. Hier blogt ze over haar leven als mama, gevuld met uitstapjes, (voor)lezen, koken en lekker eten, huishouden en heel veel was.

Leave a comment (17)