Kinderopvang: hoe regel je dit nou goed als working mom? #Sharon

Voordat ik mama werd van de mooiste en de liefste wist ik van het bestaan van de kinderopvang. Een plek waar kinderen heen werden gebracht gedurende de werkdag. Ook had ik wel eens gehoord van de kinderopvangtoeslag, maar ik wist verder nog niets over de hoogte van deze bedragen, alle regels en de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Mijn hoofd duizelde ervan, want hoe regel je dit nu goed zodat het financieel aantrekkelijk blijft?

Toen de tijd rijp was bezochten we zelf een aantal opvangcentra. De informatie die je dan voorgeschoteld krijgt lijkt overal gelijk en uiteindelijk kies je als ouders een plek waar je je goed bij voelt. Ik weet nog dat ik heel naïef mijn beoogde dagen van de week doorgaf en dat ik een liefdevolle grijns kreeg voor wat betreft de haalbaarheid.

Lees ook

Met een pakket aan papieren, beschikbare dagen en een plaatsingsovereenkomst per mail werd ik naar huis gestuurd. En daar begon mijn serie aan vraagtekens. De prijs per uur, wat is inclusief, de vaste uren per opvangdag en de aanvraag van de toeslag. Ik vond het maar raar dat ik elke dag een paar uur betaal voor opvang, waar ik geen gebruik van maak … Ik vind het eigenlijk bizar dat ik een inclusief prijs betaal, terwijl ik zelf luiers en doekjes verzorg door haar allergie. Ook vind ik het raar dat de uurprijs nét een stukje hoger ligt dan de wettelijke vergoeding per uur.

En dan de eigen bijdrage …  Hoe kan je dat bekostigen als in het gezin elke euro telt? En hoe voorkom je met een wisselend inkomen dat je teveel ontvangt en moet terugbetalen? En hoezo duurt een aanvraag of wijziging en dus beschikking tot 6 weken? Net alsof iedereen een extra dag(en) voor kan schieten uit eigen geld.

Voor mij voelde het alsof de kindcentra’s de prijs baseren op de hoogte van de toeslag. Wie heeft dat zo bepaald? Is daar toezicht op? Waarom betaal je van 07.30 uur tot 18.30u terwijl mijn meisje er van 9.oo  tot 17.00 uur daar verblijft? Hoezo is het normaal dat iedereen dat gewoon maar accepteert? Da’s in mijn geval toch 450 uur op jaarbasis … En ziektedagen of vakanties zijn beperkt ‘in te halen’ of je bent deze dagen kwijt.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben heel blij dat deze instanties er zijn en dat je een grote tegemoetkoming krijgen van de overheid. Echter, moet je wel enigszins oké verdienen of voldoende uren maken om deze voorziening te kunnen bekostigen. Laat staan als je er financieel op vooruit wilt gaan als alleenstaand ouder gezin. Ergens voelt het alsof dit proces er nog niet helemaal op is ingesteld dat vrouwen ook steeds vaker moeten werken om het hoofd boven water te houden. Ik vind het raar dat je als werkende moeder soms beter af bent om minder uren te werken, omdat het verzamelinkomen anders te hoog wordt en je onderaan de streep minder overhoudt. Of

Of ben ik hier degene die het niet volledig begrijpt? Hoe hebben jullie dit geregeld?

Lees meer blogs van Sharon

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (6)