Dit is de reden waarom onze peuters zo zeuren

Je kent het wel, ze willen iets, ze mogen het niet, dus ze zeuren. Zeuren, zeuren, zeuren tot ze een ons wegen. Maar wat blijkt, het is dus wel met een goede reden.

Er zijn allerlei manieren om om te gaan met dat zeuren, onder andere veel relativeren, diep ademhalen, even van binnen schreeuwen en op zijn tijd een glas wijn. Maar er echt vanaf komen, dat lukt ons toch niet. Het is een fase en we moeten er doorheen. Maar wat is dat zeuren nu eigenlijk?

Lees ook

Volgens psycholoog Dr. John Mayer (ja zo heet hij echt!) zeuren kinderen omdat het van fundamenteel belang is voor hun ontwikkeling. Het is in onze evolutie ontstaan eigenlijk als opvolger van huilen. Voor veel peuters is het hun primaire vorm van communiceren (zeker als ze nog niet zo goed kunnen praten) om datgene voor elkaar te krijgen wat ze willen.

Peuters willen namelijk heel veel (zelluf doen!), maar kunnen dat nog niet altijd. Dat is super frustrerend en daar volgt dan vaak de welbekende tantrum of dus overdreven zeuren. Mayer zegt ook dat dat het een belangrijke vorm van communiceren op sociaal vlak is voor ze, ze hebben simpelweg nog geen andere manieren om zich te uiten geleerd.

Maar: de allerbelangrijkste reden dat kinderen blijven zeuren? Omdat het werkt. Want uiteindelijk als ze maar lang genoeg doorzeuren geven we (geef maar toe) al te vaak toe om het te laten stoppen. Dus er is hoop, ook de zeurfase gaat voorbij! Hopen we dan maar …

Lees ook: ‘ 7x onderhandelen met een peuter

Via romper.com

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht