Dit is het meest gewilde kinderkado voor de feestdagen, maar …

Het is weer zover. Basisschoolkinderen, en dan vooral meiden, zijn in de greep van een nieuwe rage. Het zijn de L.O.L. Surprise-ballen die de harten sneller doen kloppen. In elke bal zit een schattig poppetje met bijbehorende accessoire. Zoals de naam al suggereert, is het altijd een verrassing welk poppetje er tevoorschijn komt. ‘Spaar ze allemaal’ luidt de boodschap.

Mijn dochters zijn ook besmet met het virus. Ze kijken filmpjes op YouTube, waarin de ballen worden uitgepakt. De meiden zijn net zo blij als de persoon op het filmpje, wanneer het favoriete poppetje tevoorschijn komt. Ik val van de ene verbazing in de andere, als ik zit mee te kijken. Ik snap niets van de hype, maar dat zal de leeftijd wel zijn.

Een groot nadeel van die ballen vind ik de enorme hoeveelheid verpakkingsmateriaal die eromheen zit. De bal bestaat namelijk uit allerlei lagen, waar telkens een verrassing in verwerkt zit. Om elke laag zit plastic en de verrassing is ook weer verpakt in plastic. Helemaal binnen in de bal zit het poppetje waar het allemaal om gaat. Ook daar zit plastic omheen.

Al met al draagt zo’n bal behoorlijk bij aan de groei van de plasticsoep in de oceaan. En dan te bedenken dat er duizenden, zo niet miljoenen van die ballen worden geproduceerd, verkocht en uitgepakt.

Zucht. Maar wat moet je, wanneer je dochters van Sinterklaas niets anders willen? Dan ga je toch overstag. Althans, ik wel. En met mij vele andere Sinterklazen en Kerstmannen, eh ouders …

Er zijn verschillende series glitterballen. Grote, kleine, bijzondere, super-zeldzame en ultra-zeldzame ballen. Dan heb je ook nog de Big Surprise-versie: een mega-bal zo groot als een skippybal.

Het blijkt dit jaar het meest gewilde cadeau voor Sinterklaas en kerst te zijn. Ze zijn niet aan te slepen. In alle speelgoedwinkels zijn ze steevast uitverkocht. Ook de webshops geven de melding: niet op voorraad. Op grotere, algemene webshops, waar echt alles te koop is, zijn ze nog wel verkrijgbaar.

Nu las ik onlangs over een Britse moeder die ook zo’n mega-bal voor haar kind had gekocht. Ze verwachtte een enorme hoeveelheid poppetjes en accessoires aan te treffen. Maar dat viel dus vies tegen. De schamele opbrengst bestond uit 4 poppetjes en wat accessoires. En zo’n bal kost € 59,95!

Ze was zwaar teleurgesteld over de inhoud ervan en deelde dit op haar Facebookpagina. Dit bericht is duizenden keren gedeeld door andere ouders. Tja, en ik heb die giga-bal dus al in huis.

So elisa got the big lol surprise today I would definately not recommend if you don't want to waste your money the pic on the right is all you get just pre warning yas (bucket not included)

Geplaatst door Ciara Umar op vrijdag 3 november 2017

Wist ik veel. Ik kan niet meer terug, maar andere ouders misschien nog wel …

Lees ook: ‘Zo berg je speelgoed stylish op in de woonkamer’

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Leave a comment (1)