Dít is waarom het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen niet bestaat

Hoe vaak ik niet vragen of opmerkingen heb gehad over het leeftijdsverschil tussen mijn twee kinderen. Mijn kinderen zijn bijna 6 en 1, ze schelen precies 5 jaar. ‘Zo, daar zit veel tijd tussen. Is dat een bewuste keuze?’ ‘Was nummer 2 wel gepland?’ ‘Het is zeker wel jammer dat ze nu niet met elkaar kunnen spelen?’ zijn reacties uit mijn omgeving hierover. Nu heb ik lak aan dergelijke opmerkingen, wij weten zelf hoe het zit en zijn gelukkig met onze keuze. Maar ik vind wel dat het eigenlijk niet kan dat je als buitenstaander je mening hebt over – in dit geval – het leeftijdsverschil tussen kinderen.

Net als dat ik het niet vind kunnen om te vragen of ‘het niet eens tijd wordt voor kinderen’ bij iemand die alle vinkjes heeft gezet van baan, huis en een lange relatie. Je weet niet hoe het zit, je vragen of opmerkingen kunnen bijzonder pijnlijk zijn en plat gezegd gaat het je gewoon niets aan. De bovenstaande directheid is overigens een echt Nederlandse gewoonte. Wij staan bekend om onze recht door zee en directe communicatie. Vaak erg fijn, maar soms ook niet.

Lees ook

Bij gesprekken hierover met vriendinnen en bij bijvoorbeeld de zwangerschapsyoga blijkt dat het leeftijdsverschil tussen kinderen een hot issue is. Het ideale plaatje lijkt te zijn dat er 2 jaar tussen opeenvolgende kinderen ‘moet’ zitten. Het idee is dat de kinderen dan met elkaar kunnen spelen en het meest aan elkaar hebben. Soms wordt ook de eigen gezinssituatie van vroeger waarin je bent opgegroeid als referentiekader gebruikt. Als er vroeger bijvoorbeeld 2 jaar tussen jou en je broer of zus zat, dan willen veel vrouwen dat dit bij hun eigen kinderen ook zo is.

Het ideale leeftijdsverschil blijkt echter niet te bestaan. Medici raden wel aan om niet te snel na een vorige zwangerschap weer zwanger te worden. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontzwangeren. Hierbij wordt minimaal 6 maanden aangeraden, maar bij voorkeur een jaar. Dit blijkt overigens ook beter te zijn voor je baby. Bij baby’s die verwerkt worden binnen 6 maanden na een vorige zwangerschap blijkt er meer kans te zijn op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Deze risico’s zijn lager bij baby’s die verwekt zijn tussen 7 en 17 maanden na een vorige bevalling of na 5 jaar na een vorige bevalling.

Wat beter is voor de moeder dan wel de baby, zegt natuurlijk nog niets over welk effect leeftijdsverschil tussen kinderen heeft op een gezin. Zo kan een klein leeftijdsverschil tussen kinderen erg pittig zijn voor de ouders, maar wel zorgen dat kinderen meer met elkaar optrekken. Maar een klein leeftijdsverschil kan soms ook zorgen voor veel gekibbel tussen de kinderen. Hoeveel speelgoed je ook in huis hebt, ze willen altijd precies op hetzelfde moment met hetzelfde speelgoed spelen.

Bij een groter leeftijdsverschil is er vaak meer tijd voor 1-op-1 aandacht voor de kinderen, maar het leeftijdsverschil kan zorgen dat er minder band tussen de kinderen zit. Interessant weetje is dat bij gezinnen waar een groter leeftijdsverschil tussen de kinderen zit, de kinderen hoger scoren op lezen en rekenen dan bij gezinnen waar het leeftijdsverschil kleiner is. Wat te verklaren is uit het meer hebben van 1-op-1 aandacht van de ouders voor de kinderen.

Bij onze kinderen zit er dus 5 jaar leeftijdsverschil tussen onze kinderen. Nu heb ik uiteraard geen ander vergelijkingsmateriaal, ik weet niet hoe het is om bijvoorbeeld 2 jaar leeftijdsverschil tussen mijn kinderen te hebben. Wat ik wel weet, is dat het volgens mij niet uitmaakt hoeveel tijd er precies tussen zit. Mijn twee kinderen zijn stapelgek op elkaar, ook al schelen ze dus 5 jaar. Grote zus is trots op haar kleine broertje en wil hem graag de wereld laten zien.

Mijn hart smelt als ik ze hand-in-hand zie weglopen en haar hoor vertellen over alles wat ze onderweg tegenkomen. Of als de kleinste opkijkt naar ‘Dita’, zijn grote zus (ze heet Florieke, maar dat kan hij nog niet zeggen) en ze samen een kasteel bouwen van de legoblokken. En ja, ze hebben ook wel eens ruzie of kunnen elkaar niet uitstaan, maar volgens mij is dat inherent aan elke broer-zus, zus-zus of broer-broer relatie. Ongeacht het leeftijdsverschil.

Bron: babycentre.co.uk

Lees ook: Wanneer is het tijd voor een tweede kind?

Jolanda Barnhoorn

Jolanda (36) heeft samen met Jeroen twee kinderen: Florieke (6) en Jurre (1). Ze werkt als verandermanager en interim manager aan doorgaans grote verandertrajecten. Naast haar werk is reizen haar grote passie en probeert ze voldoende tijd te maken voor piano spelen en sporten.

Leave a comment (21)