Dít is wat je wel en niet moet zeggen bij een miskraam

Een miskraam hebben is al pijnlijk en verdrietig genoeg. Sommige opmerkingen -meestal goedbedoeld, niet altijd even handig- doen daar nog een schepje bovenop en maken het verdriet alleen maar erger. “Het heeft niet zo moeten zijn” of “Probeer het gewoon nog een keer” kan aardig lijken, maar snoeren vrouwen die net een miskraam gehad hebben de mond én geeft ze het gevoel dat hun gevoel er niet mag zijn. En dat terwijl je met een iets andere woordkeuze zoveel verschil kan maken.

Dat vond het Britse Miscarriage Association ook en riep de campagne #simplysay in het leven. Het is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk om wél de juiste woorden te vinden. Dus dan kies je de minst pijnlijke weg en zeg je maar niks, want dan kan het ook niet fout gaan. Fout! Uit talloze reacties van vrouwen die een miskraam gehad hebben blijkt dat zelfs “Ik weet niet wat ik moet zeggen” beter is dan daadwerkelijk niets zeggen. Da’s wel even een eyeopener.

Lees ook

Inmiddels zijn er heel veel verhalen te vinden van vrouwen onder de hashtags #say en #dont say. Zo is een veelgehoorde opmerking dat de woorden die je kiest niet moeten beginnen met “At least”. In het Nederlands zouden dat zinnen zijn met “Tenminste”, “In ieder geval” of “Nog”. Je bent nog jong, je hebt tenminste al een kind, je weet in ieder geval dat je vruchtbaar bent, gelukkig was het nog maar een klompje cellen. Not helpful.

Maar hoe moet het dan wel? De belangrijkste boodschap uit de campagne is dat je erkent dat iemand verdriet heeft. Dat je erkent dat het heftig is, waar iemand doorheen gaat. Dat je niets wegwuift, want het verdriet mag er zijn. Een luisterend oor bieden en een dikke knuffel geven. Wat je zou kunnen zeggen is “Sterkte met je verlies”, “Dit moet ontzettend zwaar voor je zijn” of “Gaat het wel met je?”. Het gaat er om dat mensen voelen dat je met ze meeleeft. Empathie is key.

Lees ook: Als het foute boel is.

“When I went back to work I still remember people who said, ‘I’m sorry, it must be awful are you okay?’ That is all people need to say. It is a bereavement. People mistake it for something different, but you are dealing with the loss of someone who meant the world to you and it needs to be treated with the same level of empathy.” As part of our #SimplySay campaign, Paul writes about how talking miscarriage openly and the empathetic support he has received from others has helped him through the experience of recurrent loss (link in profile today). #SimplySay #recurrentmiscarriage #talkingaboutmiscarriage #miscarriageassociation #miscarriage #pregnancyloss #recurrentpregnancylosss #miscarriageawareness #pregnancylossawareness #partnerstoo #dontsay

A post shared by The Miscarriage Association (@miscarriageassociation) on

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)