Dit is wat je zou moeten weten over koorts bij je peuter

Sinds ik moeder ben, associeer ik de winter niet meer met alleen sneeuw, feestdagen en warme chocomel. Daar zijn nu ook de woorden, verkouden, snottebellen, koorts en griep bijgekomen. Ik vind niets zieliger dan zo’n klein hoopje minimens dat verre van zichzelf is, koorts heeft en alleen maar bij mama wil hangen. 

Zelf heb ik een dochter die nogal gevoelig is voor de griep. Veel artsen zeggen dat het oké is om de koorts van je kind te laten gaan, zolang deze natuurlijk niet te hoog is. Maar vanaf welke temperatuur is koorts te hoog en wordt het gevaarlijk voor je peuter?

Lees ook

In een interview met Romper zegt kinderarts van Pennsylvania, Dr. Jarret Patton, dat peuters behoorlijk veerkrachtig zijn. Hoewel we bij een temperatuur van 38 graden Celsius over koorts spreken, kunnen peuters in de meeste gevallen een temperatuur tot 40 graden Celsius zonder al te veel moeite weerstaan. Maar Patton vervolgt: ‘’Als de koorts van je peuter 40 graden of meer bereikt, of langer dan 24 uur duurt, is het belangrijk om een arts te raadplegen.’’

Patton legt uit dat het bij koorts vooral belangrijk is om ook naar het gedrag en andere kwaaltjes van je kind te kijken. Een temperatuur van 39,5 graden in combinatie met een prikkelhoest is minder gevaarlijk dan een temperatuur van 38,5 graden in combinatie met symptomen als een stijve nek en gedragsveranderingen.

Het is daarnaast belangrijk om te begrijpen waarom kinderen koorts krijgen. Volgens de website van Ask Dr. Sears brengt het immuunsysteem van je kind chemicaliën vrij die hun lichaamstemperatuur verhogen om infecties te bestrijden. Dit is een volledig gezonde en normale manier waarop het lichaam reageert op een virus of bacterie.

Patton raadt aan koortsremmers te vermijden, luchtige kleding bij je kind aan te trekken en hem vooral goed te laten drinken. Omdat de lichaamstemperatuur hoger ligt dan normaal, zal je kind tijdens een koortsaanval meer vocht verliezen en wordt voldoende vocht binnenkrijgen dus nog belangrijker.

Als moeder zijnde wil je niets liever dan dat je kleine vriend of vriendinnetje zo snel mogelijk weer zichzelf is. Twijfel je of ben je onzeker over wat te doen? Het kan nooit kwaad om even contact op te nemen met een arts.

Lees ook: ‘Mama weet raad: 5 x middeltjes die in mijn ‘rot-op-griep’-medicijnkastje liggen’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht