Don’t worry Victoria en Evgeniy, het is een fase!

Victoria Koblenko en Evgeniy Levchenko hebben een slaapconsulent in de arm genomen, omdat hun acht maanden oude zoon nog niet optimaal slaapt. Zo wordt hij regelmatig om vijf uur ’s ochtends wakker. De slaapconsulente heeft hen al wat trucjes geleerd, zoals een goed avondritueel en meer rust en regelmaat.

Een herkenbaar verhaal. Zowel met onze zoon als met onze dochter hebben wij periodes gekend waarin zij om half vijf ’s ochtends klaarwakker waren. Hoewel wij geen slaapconsulente hebben ingeschakeld, hebben wij van alles geprobeerd om ze langer te laten slapen.

Lees ook

Bij onze oudste probeerden wij het volgende:

#1. Consequent zijn
Ernaartoe gaan, een knuffel geven, vertellen dat het nog geen ochtend is en dat we nog even gaan slapen.

#2. Fles in bed geven
In de hoop dat hij wakker werd van de honger en na zijn fles weer lekker verder zou slapen.

#3. Luier verschonen
Omdat hij ook regelmatig met een doorgelekte luier wakker werd, verschoonden we zijn luier nog eens extra op het tijdstip dat wij zelf naar bed gingen.

#4. Luier verkeerd om aandoen
Ik had op internet op een forum gelezen dat dit zou helpen tegen het doorlekken. Je kunt het altijd proberen toch?

#5. Ander type luiers proberen
We gingen dagluiers proberen voor de nacht omdat die beter bestendig zouden zijn tegen bewegelijkheid.

#6. Grotere luier aan ’s nachts
Als beginnende ouders vonden wij het erg logisch om gewoon de juiste maat luiers te kopen. Inmiddels ben ik er echter achter dat het kan helpen om ’s nachts gewoon een luier te gebruiken die twee maten te groot is zodat er extra veel in kan.

#7. Later naar bed brengen
Misschien dat hij dan ook later wakker wordt?

#8. Middagslaapje inkorten
Zodat hij ’s nachts langer zou slapen…

#9. Warmer aankleden
Misschien werd hij wel wakker van de kou dus een warmere slaapzak aan.

 #10. Gerommel met papflessen
Wel een papfles, geen papfles, de papfles aan het begin van de avond of juist later op de avond geven… of toch ’s ochtends als ontbijt… Wij hebben het allemaal geprobeerd.

Uiteindelijk kwam het erop neer dat het vroeg wakker worden gewoon een fase was. En die fase duurde best wel lang helaas: een maand of zes… En ook nu is hij ineens weer aan het spoken ’s nachts. Uiteraard zijn consequent zijn en rust en regelmaat heel belangrijk, maar ik houd toch in mijn achterhoofd dat dit misschien wel weer een fase is. Want ook die gedachte helpt mij om ’s nachts beter te slapen!

Bron foto: Instagram @vkoblenko

Marieke Leijtens

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Reageer op dit bericht