Een asymmetrisch hoofd van je baby??

Spannend, we gaan naar het consultatiebureau. Onze dochter is 1 maand oud, tijd voor haar allereerste APK. Natuurlijk verwacht ik niets dan lof voor ons prachtige kind. Maar dat liep toch anders, onze baby had een asymmetrisch hoofdje.  

Met verwondering kijk ik naar de CB-arts. Ze draait mijn 1 maand oude dochter op haar buik op het kussen. ‘Ja, ja ik zie het al’ mompelt de dame. Vervolgens legt ze mijn meisje op haar rug met het hoofdje naar zich toe. Zelf zakt ze door haar knieën en bestudeert het voorhoofdje van mijn kind. Dan steekt ze haar pinken in de babyoortjes. ‘Nou ja zeg. Wat is dit voor onderzoek?’

Lees ook

‘Je dochter heeft een scheef hoofd krijg ik te horen. ‘Wat? Het mooiste kind ter wereld met een scheef hoofd?’ ‘Kom maar kijken’ zegt de arts. Warempel, het hoofdje is aan de achterkant schuin afgeplat en het ene oortje staat meer naar voren dan het andere. Hoe kan dit? Ik weet zeker dat ik een rond hoofdje heb gebaard en niet een gedeukt paasei.

Een babyschedel is nog heel zacht, krijg ik als uitleg, het vervormt gemakkelijk. Sinds het advies om baby’s op hun rug te laten slapen in verband met de wiegendood zien we dit afplatten bij 1 op de 5 kinderen. Als je kind voorkeur heeft om één kant op te kijken dan plat het bolletje scheef af.

‘Is in bijna alle gevallen een cosmetisch probleem, hoor’ stelt de arts mij gerust. ‘Ik geef je een folder mee met oefeningen, dan zal het volgende maand al veel beter zijn.’

Thuis zet ik meteen het wiegje andersom bij het raam, zodat ze linksaf naar het licht moet kijken. Ook speeltjes aan haar linkerkant aanbieden is makkelijk genoeg. Maar dat borstvoeding geven in de bakerhouding – wat een geklungel – en dan heb ik het nog niet eens gehad over het andersom verschonen op het aankleedkussen. Probeer maar eens met rechts de beentjes omhoog te houden en met links schone billendoekjes uit de verpakking te peuteren terwijl je ondertussen een spuitluier ontwijkt. Ik hoop dat mijn kind het waardeert als ze later de nieuwe “Doutzen” is.

Een maand later krijg ik van de jeugdverpleegkundige te horen dat ik supergoed heb geoefend. Zelfs zo goed dat mijn dame nu een afplatting naar links heeft. Oh, nee. Nog 2 maanden van houdingsadviezen te gaan totdat het ergste gevaar geweken is.

Marjolein Bijvoet is redactiestagiaire bij WIJ à La Mama. Zij heeft gewerkt als jeugdverpleegkundige en pedagoog maar schrijven is haar grote passie. Haar andere passies zijn hardlopen en fotografie. Zij is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Leave a comment (2)