Een ingeleide bevalling, wat kun je verwachten?

Nou, je hebt 40 weken gewacht, de dagen afgeteld, en dan zit de baby nog steeds in je buik. Als alles goed gaat, zal er niet meteen worden ingegrepen en wacht men af tot de natuur haar werk doet. Maar soms kan het wel nodig zijn dat je kindje(s) gehaald worden, bijvoorbeeld bij een tweeling, of als er signalen zijn dat de kleine niet meer goed groeit, of als de vliezen gebroken zijn maar je hebt geen weeën. Dan wordt je ingeleid. 

Maar wat kun je allemaal verwachten en hoe gaat het in zijn werk? Een paar dingetjes die je moet weten:

Lees ook

#1 Indien je nog geen of te weinig ontsluiting hebt, zal er meestal een ballonnetje worden in gebracht. Dit is in feite een blaaskatheter waarmee men probeert enige ontsluiting te creëren. Het fijnst is als deze er dan in de loop van de dag of nacht vanzelf uit valt.. maar dat hoeft niet.

#2 Als de ballon er niet voor heeft gezorgd dat je voldoende ontsluiting hebt om de vliezen te breken, dan worden er medicijnen toegediend (oraal of down under) in de vorm van tabletjes. Hierbij wordt de toestand van je kindje(s) goed gemonitord door middel van CTG’s.

#3 Daarna gaat als het goed is de ontsluiting al iets meer op gang komen. Het is ook mogelijk dat de vliezen inmiddels uit zichzelf zijn gebroken en je bevalling dus is begonnen.

#4 Als dit niet het geval is, dan zal men de vliezen gaan breken. Dit kan alleen als het kind voldoende is ingedaald, omdat anders het risico bestaat dat de navelstreng uitzakt (vóór het kind naar beneden gaat) en hij in nood komt.

#5 Nadat de vliezen zijn gebroken wordt vaak even gewacht of de weeën uit zichzelf op gang komen (je ligt dan al aan een CTG, waarop eventuele weeën goed te zien zijn). Als dat niet gebeurt, dan krijg je een infuus met weeënopwekkers (oxytocine). Dit kan worden opgevoerd als de ontsluiting te langzaam gaat (minder dan 1 cm per uur). Helaas kan dit een weeënstorm tot gevolg hebben (constante weeën zonder rustpauze) maar het hoeft niet.

#6 Nu ben je echt aan het bevallen en zal je iets moeten doen om de weeën op te vangen. Bij mij hielp het heel goed om me echt te concentreren op mijn in- en uitademing. Ik leefde volledig in mijn eigen wereldje op dat moment. Gelukkig kon ik wel nog een uurtje onder de douche staan, en dat warme water verzachtte mijn pijn heel goed.

#7 Bij volledige ontsluiting mag je beginnen met persen, en als het goed gaat heb je dan snel dat kleine babytje in je armen. In feite is dit deel van de bevalling hetzelfde als wanneer je niet was ingeleid. Een nadeel van een ingeleide bevalling is wel dat de kans op een kunstverlossing (vacuümpomp, tang of keizersnede) licht toeneemt.

#8 Wat ik als laatste wil meegeven, bedenk van tevoren goed wat je echt belangrijk vindt en zet het op papier. Een ingeleide bevalling is wat medischer dan een normale (thuis)bevalling. Als je al die tijd ‘gewoon’ op controle bent geweest bij je verloskundige, is het slim om je wensen ook met de gynaecoloog te bespreken. Wij vonden het bijvoorbeeld belangrijk dat de papa de navelstreng doorknipte.

#9 Als de bevalling goed is gegaan en je kindje en jij zelf zijn gecontroleerd, mag je vaak ook weer de volgende dag naar huis. Dan kan het genieten beginnen! O, en de slapeloze nachten, maar dat had je zelf ook wel verwacht, hoop ik!

Carola Schreurs

Carola Schreurs (33) is mama van eeneiige tweeling Loïz en Kato (1) en getrouwd. De marketing manager deelt graag haar ervaringen als tweelingmama, ook op Instagram via @2little1s.

Leave a comment (2)