Een kind EN een goede relatie. Hoe dan?

Je hebt een leuke relatie. Vol impulsieve acties, verrassingen over en weer, verre reizen en toffe uitstapjes. En dan krijg je een kind.

Einde.

Lees ook

Nou ja, einde van je dynamische relatie van voor het kind-tijdperk. In ieder geval bij ons. We vinden elkaar echt nog heel leuk. En het cliché dat je opnieuw verliefd wordt op je partner als je hem/haar ziet in de rol van ouder, klopt bij ons helemaal. Maar tijd voor elkaar? Die is op dit moment ver te zoeken.

Net voordat onze kleine 1 werd, zijn we op de valreep samen een weekendje weg geweest. Dat is in een heel jaar het enige geweest wat we echt samen gedaan hebben. Persoonlijk heb ik er niet zo heel veel problemen mee, want onze kleine maakt dat meer dan goed.

Maar vooruit, wil ik samen oud worden, wordt het misschien tijd om te investeren in onze relatie. Voordat we elkaar echt helemaal uit het oog verliezen, gaan we maar weer eens tijd en aandacht aan elkaar besteden. Maar hoe doen we dat? Zonder wekelijks samen uit eten te gaan of elke maand een nachtje weg … Wat dan?

Toen kwam de oplossing. Er is een nieuwe app, The Relationship. Aangeprezen als DE nieuwe manier om je relatie weer nieuw leven in te blazen, tijdens de drukte van een kleine thuis en de nieuwe gezinssamenstelling. Vol goede moed besloten we dit een kans te geven.

Het was even wennen. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van de mobiele telefoon in aanwezigheid van onze qualitytime. Als wij tijd voor elkaar maken, doe ik dat het liefst zonder beeldschermen. Maar de opdrachten zorgen er al snel voor dat de telefoon weer aan de kant kan, en dat pen en papier nodig is om de opdracht goed uit te voeren. 21 dagen staat er dagelijks een opdracht voor je klaar. Soms neemt het best wat tijd in beslag, soms ben je er vrij snel klaar mee. Uiteraard kies je zelf het geschikte moment om de opdracht uit te voeren. Bij ons kwam het er op neer dat een opdracht soms wat dagen bleef hangen, en we dus niet dagelijks aan een nieuwe opdracht begonnen.

Wat ik er geweldig aan vind, is dat ik toch echt meer te weten ben gekomen over mijn vriend. Even een korte introductie van mijn vriend: een Hollandse, nuchtere man. Hij heeft echt gevoelens en emoties, die wel iets meer tevoorschijn komen nu we een kleine hebben, maar het kost me bloed, zweet en tranen om die gevoelens naar boven te krijgen. Met een beetje mazzel lukt het. Soms. Via deze app moest hij wel. Vond ik. Als ik me open zou stellen, dan hij ook.

En opeens ben ik er achter gekomen dat we samen best wel goede tradities hebben, zonder daar ooit over te hebben gesproken. Zo doen we op vakantie altijd een momentje ‘heb jij nog irritaties’? Altijd met een grap en een knipoog, maar uiteindelijk bespreken we het wel. En zo blijk ik niet de enige te zijn die het fijn vindt om in bed altijd ergens een beetje fysiek contact te hebben als we echt gaan slapen. Ik dacht oprecht dat hij dat irritant vond. Tijdens een meditatie oefening (die echt heerlijk en hilarisch tegelijk was!) kwamen we er achter dat we sowieso erg gesteld zijn op fysiek contact, knuffelen, nabijheid.

En welke vrouw denkt er niet dat haar man nooit luistert als je vertelt wat je die dag allemaal gedaan hebt? We moesten tijdens een opdracht van elkaar vertellen wat de ander die dag gedaan had, en hij wist het tot in detail na te vertellen! Hij luistert toch! Hoezee!! Ook blijkt uit een vragenlijst ‘hoe goed ken je je partner’ dat hij toch een hoop details heeft onthouden van dingen die ik ooit heb gedaan of gezegd. Hij wist zelfs onze ‘startdatum’ beter dan ik (dat hebben we  uiteraard even gecheckt, hij had gelijk, shit!)

Kortom, het heeft ons echt een hoop goede gesprekken, leuke inzichten en hilarische momenten samen opgeleverd. Met als conclusie dat het echt leuk is om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan en daar dan ook echt tijd voor te maken.

We gaan zeker proberen om dit soort momentjes vaker in te bouwen met elkaar. Nu proberen om het vol te houden en niet weer te verzanden in de dagelijkse sleur. Maar dan heb ik deze app als stok achter de deur.

Lonneke Verhaart

Lonneke (31) heeft samen met vriend Wouter een dochtertje (1). Ze wonen in het gezellige Brabant en houden dus ook wel van een Bourgondisch leventje. Haar passies zijn toneelspelen, zingen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Reageer op dit bericht