Een paniekaanval? Ik raak er niet meer van in paniek en dit is waarom #Annette

Het was de afgelopen week volop in het nieuws: angststoornissen en het taboe eromheen. Nou, sinds ik moeder ben heb ik ze ook, angsten en paniekaanvallen. En ik schaam me er niet voor. Het is een hele logische reactie van lichaam en geest op alles wat er om je heen en in je lijf gebeurt. En het goede nieuws is: het wordt echt weer beter. Een paniekaanval is niets om paniekerigs over te doen. Ik ga je vertellen waarom.

Met een stevige pas sjees ik door de overvolle supermarkt heen. Het is bijna Pasen, nu zes jaar geleden, en de winkel is vol met last minute kopers, het is bijna etenstijd en ik heb al een jaar niet meer goed geslapen sinds mijn oudste geboren is. Vanuit het niets beginnen de vrolijk gekleurde, overvolle schappen om me heen te draaien, mijn benen worden slappe spaghettislierten, ik krijg geen lucht meer en ik weet nog net een medewerker aan te klampen en stoot uit: “Zet me ergens neer”.

Lees ook

Daar lig ik dan. In een drukke supermarkt op de grond met een stel vreemden over me heen gebogen. Wat is er gebeurd? De huisarts die me komt controleren is er duidelijk over. “Je had een paniekaanval”. Hoezo een paniekaanval? Ik dacht dat ik doodging! “Ja en dat is nou precies wat iedereen die een paniekaanval krijgt denkt.” Een paniekaanval? Ik geloof er niks van. Er moet lichamelijk iets mis met me zijn, een ziekte ofzo, want ik ga toch niet zomaar onderuit?

Alle bloedtesten komen terug met goede resultaten. “Je bent hartstikke gezond”, is de conclusie van de huisarts. “Maar slaapgebrek kan gekke dingen met je doen.” Als het niet lichamelijk is, dan moet het psychisch zijn is mijn conclusie en terwijl de paniekaanvallen steeds vaker terugkomen, durf ik bijna geen winkel meer in. Ik ga van psycholoog, naar psychiater, naar een mindful therapeut en een medewerker van Jeugd & Gezin.

Ondertussen worden mijn angsten niet minder, maar nemen ze alleen maar toe. Vroeger reisde ik zonder blikken of blozen in mijn eentje de hele wereld over, ik heb tussen krokodillen en slangen gewandeld zonder ook maar een greintje angst, en nu krijg ik al zweetaanvallen als ik de lokale supermarkt binnenstap? Wat is er mis met mij?!

“Er is niks mis met je”. Er valt een last van mijn schouders wanneer ik deze woorden voor het eerst te horen krijg van een massagetherapeute. “Het is een hele logische reactie van het zenuwstelsel”, legt ze uit. “Die kan in twee standen staan: vechten en vluchten of rust en ontspanning. Bij jou staat deze bijna continu in de vecht-modus, waardoor je lichaam niet ontspant en daardoor werkt je spijsvertering niet optimaal. Je gaat ongemerkt hyperventileren, sta je continu in de alertstand en krijg je klachten als duizeligheid, zwakke benen en misselijkheid.”

Wow. Ik laat het nog even tot me doordringen. Er is niks mis met mij. Het is volkomen logisch wat ze zegt.Het zijn lichamelijke reacties, geen ‘geestelijk gevecht wat ik moet zien te overwinnen’, waardoor de stress alleen nog maar erger wordt, omdat ik niet weet hoe ik die moet overwinnen. Sterker nog, ik hoef lekker helemaal niks te doen, letterlijk! Ik moet juist meer ‘niks doen’. Lekker ontspannen, vrije uurtjes voor mezelf inplannen, de boel de boel laten en accepteren dat mijn kind niet van suiker gemaakt is en prima even zonder mij kan.

Nu drie kinderen later steken die spanningsklachten en paniekaanvallen nog steeds weleens de kop op. Sean is nu zeven maanden oud en heeft nog geen nacht doorgeslapen en overdag vragen die andere twee jongens voortdurend aandacht en energie. Ik raak niet meer in paniek van zo’n paniekaanval. Het betekent gewoon dat mijn zenuwstelsel overprikkeld is en dat ik ergens een rustmoment moet zien in te plannen. Ik laat de golf gewoon even over me heen spoelen en surf er vervolgens lekker op mee. Het komt wel weer goed.

Doorbreek het taboe en deel hieronder in een reactie ook jouw ervaring met angst- en paniekaanvallen.

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (11)