Een school uitzoeken voor je kind. Help! #Sharon

Daar ligt een enorme envelop op de deurmat van de gemeente Amsterdam, gericht aan de ouders/verzorgers van Marlie. Wanneer ik de enveloppe openmaak zit er een formulier in om een voorkeursschool op te geven.

Reality check 7.0! Wat gaat de tijd toch snel! Direct speelt ‘Dochters’ van Marco Borsato onder de beelden die door mijn hoofd schieten … en dan landt het pas echt! Ik moet een school gaan kiezen! Hoe dan?!

Lees ook

Hier in Amsterdam hanteren ze een stedelijk toelatingsbeleid waarbij er een soort van loting plaatsvindt. Je krijgt een formulier toegestuurd waarop je je voorkeur aan kan geven. Vanaf je woonadres heb je daarnaast voorrang op de scholen in de buurt. In de stad zijn 210 scholen en alle stromingen, groot en klein, zijn vertegenwoordigd.

Buiten de reguliere scholen die onder de loting vallen, zijn er ook een paar die buiten deze loting om gaan. Maar hoe kies je een school? ‘Ga op je gevoel af’, hoor ik vaak en ‘bezoek de open dagen’. Maar open dagen, die kennen we allemaal, zijn niet altijd een weerspiegeling van de werkelijkheid. De meer prestatiegerichte mensen verwijzen naar de cijfers die uit de jaarlijkse Cito-toets vloeien. Ook word ik geattendeerd op de percentages uitstroom naar de diverse niveaus.

Een stortvloed aan informatie, theorieën dan wel mensen waarop een filosofie berust schieten voorbij. Sommige scholen zijn in mijn ogen enorm met 500-800 kinderen. Verzuipt mijn meisje niet in die kolkende massa? Ik vind ook een ‘klein’ schooltje die ik toevoeg aan mijn lijst.

Ik was erg gebaat bij een kleine school, maar wil mijn ervaring niet projecteren op die van Marlie. Hoewel ze wel een gelijkende gevoeligheid heeft en de kat uit de boom kijkt … en zo zijn we weer terug bij het gevoel.

Ik begin met een ronde aan open dagen en al gauw merk ik dat mijn agenda zodoende flink volstroomt. Ik ben benieuwd naar de zichtbare verschillen tussen bijvoorbeeld: Montessori, Jenaplan en Dalton onderwijs. Daarnaast wil ik ook gaan kijken bij de vrije school, openluchtschool en de democratische school.

Deze laatste is een privéschool en dus een flinke investering, maar buiten de haalbaarheid ben ik toch heel erg benieuwd. De keuze is reuze en dat maakt het kiezen alleen maar moeilijker. Daarbij kan je dé school hebben gevonden, maar alsnog worden uitgeloot.

Gelukkig is er nog tijd … en hoezeer ik ook uit kan kijken naar de tijd dat ze naar de basisschool gaat … zo zeer heb ik nu al heimwee naar de tijd dat ze vredig op me in slaap viel. De clichés zijn waar … ik heb het tegendeel echt geprobeerd te bewijzen, maar twee keer knipperen en ze gaan naar school. Maar nu heerst vooral de keuzestress bij mama… ♡

Meer blogs van Sharon lezen?

Volg je WIJ al op Instagram?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (1)