Een waardevolle boodschap voor elke moeder in Penoza

Mijn man en ik zijn fan van de Nederlandse misdaadserie Penoza. We hebben alle vier voorgaande seizoenen gevolgd. Ook het vijfde en tevens laatste seizoen zitten we elke zondag aan de buis gekluisterd.

Het is best een ruwe en gewelddadige serie, waarin de harde realiteit van drugshandel en de daaraan gekoppelde duistere praktijken aan bod komen. Tot zover de trailer.

Lees ook

In de eerste aflevering van seizoen 5 viel mij iets anders op. Er zit een kleinere verhaallijn in die net zo interessant is. Nathalie, de dochter van drugsbarones Carmen, heeft samen met Storm een dochter, Phileine. Nathalie is zwanger van hun tweede kindje, maar is daar eigenlijk helemaal niet blij mee. Ze heeft voor haar gevoel geen goede band met haar dochter. Het meisje trekt meer naar haar vader toe. Ze vindt dat ze er niks van bakt. Hoe moet dat dan met nog een kind!? Ze ziet het niet zitten en vertelt dat aan haar moeder. Ze vindt zichzelf een slechte moeder is en weet zeker dat alle andere moeders het beter doen dan zij.

Dan zegt Carmen, de vrouw die de hele Amsterdamse drugsscene controleert en geweld, moord en doodslag niet schuwt: ‘Ach, iedereen doet maar wat, schat.’

Dat vind ik zo’n mooie zin. Want het is gewoon waar. Iedereen doet maar wat. Elke moeder probeert op haar eigen manier zo goed mogelijk voor haar kinderen te zorgen. Linksom of rechtsom. Misschien lijken andere moeders het beter te weten en te kunnen, maar echt, niemand heeft DE handleiding voor de perfecte opvoeding. Want die bestaat gewoon niet.

Laat dat een bemoediging zijn.

Iedereen doet maar wat.

Met alle liefde!

 

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht