Een wijze les: zo leef je volgens je cyclus

Leven volgens je cyclus? Ja! Je cyclus heeft enorme impact op hoe jij je voelt en hoe je kan presteren, dus het kost ons een stuk minder energie als we dat meer zouden volgen en er juist gebruik van maken.

Je kent vast wel die buien die je door je heen voelt razen in een maand tijd. Het ene moment barst je van de energie en wil je vooral de hort op met vrienden, terwijl het andere moment je niets anders wilt dan thuis onder een dekentje op de bank liggen. Grote kans dat deze buien worden gestuurd door je cyclus, want onze hormonen hebben niet alleen effect op onze vruchtbaarheid maar ook op ons humeur, onze energie, creativiteit en meer.

Bewustzijn van de fases van je cyclus kan dus best handig zijn (of in elk geval prettig). De fases en hoe je daar mee om kan gaan zijn als volgt:

#1. De folliculaire fase
In deze fase, vanaf je menstruatie tot ovulatie, zijn je hormonen hard aan de slag om een blaasje (follikel) te vormen waarin de eicel zich bevindt. Van binnen is je lichaam dus bezig met het creëren van iets nieuws, en zo voelt deze fase voor jou dan ook. Je kunt het omschrijven als de lente in je bol, het gevoel iets nieuws te willen beginnen. Dé fase dus om te proberen zoveel mogelijk je creativiteit te gebruiken.

Happy GIF - Find & Share on GIPHY

#2. Ovulatie
Rondom je ovulatie ben je natuurlijk het meest vruchtbaar en daarom is jouw lichaam vanuit de natuur ingesteld op mensen “ontmoeten” (en andere dingen mee doen J). In deze periode voel je je vaak het meest sociaal, je zit lekkerder in je vel, voelt je misschien zelfs aantrekkelijker. Als je dus nog met mensen wilt (moet) afspreken dan lekker in deze periode doen: je ovulatie is gemiddeld zo’n 14 dagen na de eerste dag van je menstruatie.

Shopping GIF - Find & Share on GIPHY

#3. Luteale fase
Deze fase is de aanloop richting je menstruatie (indien er geen bevruchting heeft plaatsgevonden natuurlijk), je voelt misschien een beetje een donkere sluier over je heen vallen. Je hebt niet zoveel energie of zin om actief en sociaal te doen. Geef hier dan ook lekker aan toe!

Baby GIF - Find & Share on GIPHY

Lees ook: ‘PMS alert!

#4. Menstruatie
Ook al vinden we het heel normaal, je menstruatie is voor je lichaam best wel een big deal. Niet zo gek dus dat je je in deze week een beetje ziek voelt, of in elk geval niet helemaal jezelf (lees: huilen om van alles). Dit is je lichaam die aangeeft dat je goed voor haar moet zorgen: lekker op tijd naar bed, gezond eten en veel drinken.

Sad GIF - Find & Share on GIPHY

Volgens Ms Kringoudis, een Australische vruchtbaarheidsexpert, moet je de fases zien als seizoenen – je menstruatie is de winter, de folliculaire fase de lente, ovulatie de zomer (in je bol!) en de luteale fase is de herfst die de winter weer aankondigt.

Via Daily Mail UK

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht