Eindelijk een tandenpoetstruc die wél werkt

Voer jij met je kleine ook dagelijks een tandenpoetsstrijd? Na bijna 9000 poetsdrama’s heeft blogger Myrke dé gouden tandenpoetstip gevonden.

Tandjes poetsen, tandjes poetsen, op en neer, heen en weer…. Ken je dat liedje, op het wijsje van Vader Jacob? Ik kan het niet meer hóren. Na 8.760 poetsbeurten ben ik er klaar mee. Het helpt namelijk niet. Voor geen meter. Ja, die eerste vier keer is het nog nieuw en leuk. Totdat die kinderen doorhebben dat het gewoon een manipulatief middel is om ze hun mond te laten opendoen. En dan gaan ze meezingen – of iets wat daarop lijkt want ze hebben immers die tandenborstel tussen hun kaken. Knappe mama die er dan nog bij kan.

Lees ook

Nog zo’n goeie tip: gebruik een vrolijke / kleurrijke tandenborstel. Ik heb ze gehad in alle soorten en maten, van Teletubbies tot K3. Helaas is zo’n borstel is alleen behulpzaam op de dag dat we hem gekocht hebben. Bovendien zijn dat allemaal handtandenborstels en ik poets liever elektrisch, want dat is beter volgens mijn tandarts. Zijn eten wegpoetsen (“Ik zie daar nog een doperwt… en daar nog een stukje brood…”) werkt ook maar voor even. Misschien hebben deze tips bij jouw kind meer succes, maar de mijne trapt er binnen no time niet meer in.

Maar wat dan? Tenslotte wil je wel dat die petieterige melktandjes een peuterleven meegaan. Voor je het weet heb je visioenen van jouw knapperd met van die donkerbruine plekjes in zijn mond. Help! Erger nog: geen zorgvuldig onderhoud betekent een potentieel risico op beschadigingen aan het grotemensengebit. Grote-Mensen-Tanden. Die zijn er voor AL-TIJD. Dus hup, dan maar weer je dreumes in de houdgreep, net zo lang tot boven en onder goed geschrobd zijn en je je met goed fatsoen kunt vertonen bij de tandarts. (“Sorry lieverd, dit moet écht even. Ik weet dat je er trauma’s aan overhoudt, maar dat liever dan een gaatje in jouw mooie gebitje.”)

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb bij mijn tandarts altijd het gevoel dat ik op audiëntie ben. Bij mij thuis is tandenpoetsen een drama. En dat lijkt de beste man niet begrijpen. Alleen mijn oudste poetst vrijwillig keurig twee keer op een dag, maar dat is omdat ze als bijna 15-jarige altijd voorbereid moet zijn op een mogelijke zoenkans. Bij mijn prepuber van 11 poets ik nog steeds na omdat hij twee aaitjes over zijn boventanden genoeg vindt. En dan mijn jongste. Die vindt poetsen superleuk, zo lang het maar niet in zijn eigen mond is.

En toen kwam Sparkly. Mijn held. Mijn redding. Sparkly is het virtuele tandenpoetsvriendje dat hoort bij de Philips Sonicare for Kids-tandenborstel. Een elektrische kindertandenborstel die er niet alleen leuk uitziet maar het ook nog eens voor elkaar krijgt dat mijn zoon zijn tanden poetst! Je kunt hem zelfs eigenhandig stylen, hoe gaaf is dat. Ik mocht ‘m testen voor het Testpanel van WIJ, waar hij met een rapportcijfer 8,0 werd beoordeeld. Sparkly staat via Bluetooth (hoe toepasselijk) in verbinding met de tandenborstel, supertof. Je hoeft alleen maar een app te downloaden en de borstel van je kind connect automatisch met zijn Sparkly. Nu poetst Per elke ochtend en avond Sparkly’s tanden – wat dus zijn eigen tanden zijn. Sparkly geeft hem instructies, moedigt hem aan en beloont hem als hij het goed gedaan heeft met een cadeautje. Een geweldige uitvinding. Misschien kunnen ze bij Philips ook een soort van Sparkly ontwikkelen voor een 11-jarige. Waarbij het ene leger het andere neertandenpoetst. Dat zou echt cool zijn.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Philips.

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Leave a comment (5)