En dan heeft je kind zuigflescariës (tandbederf). Slik! #Sharon

Mijn mini heeft net haar eerste hoektand te pakken en telt nu dertien tandjes. Bij een kietelaanval van papa viel hem iets op. Marlie had een verkleuring op haar parelwitte tandjes. Na een inspectie met een enorme bak weerstand bleken twee tandjes een verkleuring te hebben. Ik schrok enorm en raadpleegde het wereldwijde web maar weer. Al snel kwam ik uit bij de term zuigflescariës (tandbederf bij jonge kinderen). De verraderlijke terminologie impliceert dat het aan de zuigfles ligt, maar dat blijkt verder van de waarheid te liggen dan ik wil toegeven. Deze aantasting van het gebit geldt ook voor borstvoeding. En zoals je weet ben ik een langvoeder

Mijn dreumes is niet makkelijk met tandenpoetsen en zodoende probeerde ik het initieel leuk te houden. Grote fout! Daardoor heb ik waarschijnlijk niet voldoende zorg gedragen voor haar tandjes en zitten we wellicht nu in deze situatie.

Lees ook

Ik wil je daarom als mama op het hart drukken dat je het gebit van je mini écht goed in de gaten moet houden. Overal zit haast suiker in en bepaalde bacteriën varen daar wel bij. Helemaal in de nacht, wanneer ze minder speeksel produceren.

En wist je dat een bepaalde verderfelijke griezel genaamd ‘streptocuccus mutans’ mede veroorzaker kan zijn? Deze naarling verspreid zich vaak via speeksel en kusjes van ouders/verzorgers. Wanneer je als ouder of verzorger zelf een vorm van tandbederf hebt, kan je dit overdragen. Daarin moet ik helaas schuld bekennen of ik nu wel of geen rol heb gespeeld. Ik had liever nog een keizersnee gehad dan dat ik naar de tandarts moest gaan … trauma uit mijn kindertijd. Inmiddels heb ik mijn leven verbeterd en ga ik weer naar de tandarts.

Nu poetsen we twee keer per dag met een tandpasta voor kinderen verrijkt met xylitol. Ik probeer de nachtvoeding nu af te bouwen en laat Marlie op een tandenborsteltje met wat van die tandpasta sabbelen zodat de zuurgraad weer stijgt. Daarbij heb ik een jodiumoplossing voor haar die hopelijk het nodige herstel zal verzorgen.

Al met al was dit even goed schrikken en hopen dat ik er op tijd bij ben. Hebben jullie nog gouden tips om goed én gezellig te kunnen tandenpoetsen met een dreumes? ♡

Lees ook van Sharon: ‘Knoop doorgehakt: een nieuwe kinderopvang’

Meer blogs van Sharon lezen?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (8)