‘Ga maar schaapjes tellen’

Het is kwart over acht en naast me staat een klein jongetje met nog kleinere oogjes. “Ik kan niet slapen”, mompelt hij. Zijn kleine oogjes presteren het om net even wat groter te worden en me schuldbewust aan te kijken. Het is al de twaalfde keer dat hij naast me staat.

Eigenlijk had ik nu mijn werk willen afmaken, morgenochtend wacht een deadline. Mijn oudste zoon is druk met de belevenissen van Enzo Knol. Als hij zijn vlogkijktijd heeft, zal het hem worst zijn wat ik doe. Ik kan op en neer naar IKEA zonder dat hij het merkt.

Lees ook

Ik heb alles uit de kast gehaald om mijn kleuter in bed te krijgen en vooral te houden. Zijn dino’s, een nat washandje (want het is zo heet), een plaats aan de linkerkant van míjn bed… Het helpt allemaal niets. “Ga maar schaapjes tellen”, opper ik. De raderen in het hoofd van mijn kleine beelddenker draaien op volle toeren. Nadat ik heb uitgelegd wat schaapjes tellen inhoudt, vertrekt hij opgewekt naar beneden en kan ik verder aan mijn volgende alinea.

Helaas is de overwinning van korte duur. “Mama, wat komt er na 399?” Het is inmiddels kwart over negen. Ik geef het op, anders heb ik straks een moe kind én een gemiste deadline. “Weet je”, zeg ik, alsof ik het tegen een volwassene heb, “je hoeft ook helemaal niet te slapen. Dat is ook hartstikke zonde van je tijd. Anders ga je een treinbaan bouwen? Of met je lego? Kijk maar. Ik moet werken, lukt het zo?” Vijf minuten later klinkt er een zacht gesnurk uit de slaapkamer.

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Leave a comment (1)