Gebroken nachten: mama is zóóó moe #Annette

Mensenlief wat ben ik moe! Sean is nu precies zes weken oud en dat betekent dat mijn laatste goede nachtrust zes weken en een nacht geleden was. De nacht voordat hij geboren werd. Sindsdien is het kruimeltjeswerk; een uurtje hier en een paar uurtjes daar. Gebroken nachten dus. Wanneer mag ik eindelijk weer eens langer dan drie uur achter elkaar mijn ogen dichtdoen?!

“Goh, wat zie je er goed uit”, zei een moeder op school tegen me. “Helemaal niet moe ofzo.” Uh, niet moe? Mijn wallen komen zo’n beetje tot aan mijn navel en als ik nu bij een alcoholcontrole over een rechte lijn zou moeten lopen, zou ik grandioos falen. Ik ben zo moe dat ik niet eens meer rechtop aan de tafel kan zitten om te eten en wanneer ik een normaal gesprek probeer te voeren, hoor ik mezelf struikelen over mijn woorden. Wat verlang ik naar een nachtje goed doorslapen. Gewoon eindelijk weer eens een paar uur je ogen dicht kunnen doen, zonder dat iemand je stoort.

Lees ook

Op papier leek het zo goed te doen: ’s nachts om de drie uur voeden en dan overdag, wanneer de andere twee jongens op school zijn even een paar uurtjes slaap inhalen en dan kom je gemakkelijk aan zeven uur slaap in totaal. Fout. In de praktijk komt daar dus niks van terecht.

Dat ‘om de drie uur voeden’ betekent: een half uur voeden, een luier verschonen (in het ergste geval een complete set schone kleertjes aantrekken omdat de poep tot in zijn nek zit), boertjes eruit kloppen, in bed stoppen en hopen dat hij meteen weer gaat slapen. Dan houd je dus maximaal twee uurtjes over tot de volgende voeding. Zelf kom ik al moeilijk in slaap, dus met een beetje mazzel blijft er netto een uurtje slaap over. Als de andere twee kinderen ten minste netjes in hun eigen bed blijven liggen.

Overdag is het al niet veel beter. Regels als ‘moeder gaat slapen wanneer de baby slaapt’ zijn hartstikke leuk bedacht, maar is niet haalbaar wanneer je meerdere kinderen hebt rondlopen en je man gewoon naar zijn werk moet. ’s Ochtends is het haasten om de baby te voeden, de andere twee jongens aan te kleden en ze goed en wel op hun scholen te krijgen.

Tegen de tijd dat Sean en ik weer alleen thuis zijn, heb ik net even de tijd om koffie te drinken, hem te voeden, de keuken op te ruimen, een luier te verschonen en dan zijn de scholen alweer uit voor de lunchpauze. Dat leven op de schoolklok gaat ’s middags gewoon door en denk je eindelijk even te kunnen gaan liggen, dan is er wel iemand aan de deur, aan de telefoon of worden de boodschappen net bezorgd.

Ondertussen leef ik al zes weken lang op een paar uurtjes slaap per nacht en probeer ik gewoon mee te draaien met het normale leven. En hopelijk komt die volle nacht slaap snel eens een keertje voorbij, want mama is zóóó moe!

Lees ook van Annette: ‘Auw, mijn borst is ontstoken!’

Meer blogs van Annette lezen?

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (5)