Genderneutraal heel normaal?! #Sharon

Voor de zoveelste keer word ik aangesproken door een onbekende met: ‘Wat heeft u een lieve zoon zeg!’. Dat is liefdevol bedoeld, maar voelt ergens minder prettig. En weet je waarom? Mijn dochter heeft geen uitgesproken roze voorkomen. Ik hou erg van natuurtinten en wat minder standaard kleertjes. Daarbij hou ik persoonlijk niet echt van allerhande haarbanden, knipjes of andere frutsels in Marlie’s bescheiden bosje engelenhaar. Wanneer ze een echt staartje heeft, ga ik zeker allerlei leuke kapsels verzinnen, maar tot die tijd dendert ze heerlijk rond met wapperende manen.

Mijn dochter heeft auto’s en poppen… is gek op blokken en bekende figuren van tv. Ze geniet van verhaaltjes, boeken met flapjes over de natuur en het boek ‘samen hier’. Ik wil mijn kind genderneutraal opvoeden zonder het krampachtige aspect daarvan.

Lees ook

Ik verbaas mij soms over de miniatuurversies van allerhande huishoudelijke attributen voor meisjes. Wij voeden de toekomstige vrouwelijke generatie op en ik wil dat Marlie zich vrij voelt om te kiezen wat zij wil. Geen ‘Disney-complex’ gebaseerd op normen van ver voor onze tijd. Sneeuwwitje komt immers bij de 7 dwergen wonen en begint direct met poetsen en verzorgen. Gechargeerd uiteraard.

Maar hoe doe je dat? Nu kan ik nog kleren voor haar uitzoeken en bepalen wat ze aantrekt. Maar straks kiest zij wat ze mooi vindt en mag ze aan wat zij wil. Een Elsa-jurk of piratenoutfit ik vind alles prima! De marketing op tv is alleen zo sterk. Tot dusver kijkt ze met open mond naar de reclame van een boerderijvakantie vanwege de dieren. Maar als ik zie wat er voorbij komt vraag ik me af of mijn geluid sterk genoeg zal zijn. Meisjesproducten passeren de revue overwegend in roze, met veel glitters en met typische meisjeskleding.

Jongensreclames zijn stoerder met primaire kleuren en hebben een compleet ander soort jingle. Een jongetje die een baby broertje of zusje heeft en die vanuit imitatie ook met een pop wil spelen komt niet voorbij. Net als een meisje die met een stoere monstertruck speelt. Zijn we ergens nog steeds zo kortzichtig en willen we ergens niet volledig accepteren dat de grenzen tussen man en vrouw steeds dunner worden? Is het verkeerd wanneer je zoon huisman wil worden en je dochter automonteur? Mij maakt het persoonlijk niks uit.

Honderd jaar geleden kregen vrouwen in Nederland stemrecht mede dankzij de tomeloze inzet van Aletta Jacobs. Zo lang geleden is dat nog niet. Nu verschijnen er steeds meer vrouwen op topposities en in typische mannen beroepen. Ik voorzie dat deze trend zich steeds verder zal voortzetten en wil mijn dochter zonder gender grenzen opvoeden. Ik steun haar in alles! Of ze nu heerlijk als huisvrouw invulling wil geven aan haar leven of voor een topfunctie wil gaan.

Wat vind jij?

Lees ook van Sharon: En dan heeft je kind zuigflescariës (tandbederf). Slik!

Meer blogs van Sharon lezen?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (7)