Genieten van je kraamtijd? Niet zo vanzelfsprekend!

Veel nieuwe moeders krijgen het regelmatig te horen: ‘geniet ervan!’. Maar is die eerste periode met een baby wel echt genieten? WIJ wilde het weten en deed daarom onderzoek naar het geluksgevoel van nieuwe moeders.

Meer dan de helft geeft aan vermoeid te zijn, ook onzekerheid over het moederschap (35%) is bepalend voor het geluksgevoel. Tel daar bij op dat 66% vindt dat ze meer zorgtaken op zich neemt dan haar partner en het is begrijpelijk dat ‘genieten’ niet altijd vanzelfsprekend is.

Als je voor
het eerst moeder wordt is allés nieuw, opeens is het de realiteit versus de verwachtingen die je had. En die realiteit kan vies tegenvallen, wat het geluksgevoel in de weg staat.

Lees ook

Tijd is voor je baby, niet voor jezelf
22% van de moeders had het ouderschap zich anders voorgesteld. Zo geeft 38% aan dat ze vooral moeite hebben met geen tijd meer voor zichzelf hebben. Bij 44% zou meer tijd voor zichzelf helpen om meer te genieten. Opgevolgd door hulp in de huishouding (31%) en minder werken (23%).

Keer op keer eruit
42% komt ’s nachts slaap tekort. De helft van die moeders (52%) slaapt minder dan zes uur per nacht en 39% moet er ’s nachts 2x uit voor het kroost. 17% gaat er zelfs meer dan 3x uit! Die gebroken nachten tillen erg zwaar in het ‘geluksgevoel’: 55% zegt dat te weinig slaap daar invloed op heeft.

Mama trekt alleen de kar
Niet alleen het missen van tijd voor zichzelf en de slapeloze nachten hebben invloed op het geluksgevoel, de moeders trekken volgens henzelf vaak ook meer de kar. 66% van de moeders die niet voldoende steun ervaart van haar partner, vindt dat hij minder zorgtaken voor zijn rekening neemt. Een kwart heeft daardoor toch écht het gevoel de combinatie baby, huishouden, relatie en werk niet aan te kunnen …

Doe ik het wel goed?
35% geeft aan dat onzekerheid ook bepalend is. Meer dan de helft (56%) vraagt zichzelf af of ze wel een goede moeder zal zijn. Vooral de grote verantwoordelijkheid heeft bij 47% invloed op deze gedacht.

Het ouderschap is mooier dan verwacht
Ondanks alle bovengenoemde factoren blijkt toch dat moeders wel echt kunnen genieten van het ouderschap. 34% zegt zelfs dat het ouderschap véél mooier is dan verwacht! Kreeg het leven zonder kind een 7.2, schiet het geluksgevoel omhoog na de geboorte resulterend in een 7.9. De helft van onderzochte moeders voelt zich gelukkig en 35% voelt zich zelfs héél gelukkig.

Hoe heb jij die eerste periode met baby ervaren?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (2)