Goed bevallen: de gentle sectio #Margot

In landen zoals Amerika en Brazilië is het orde van de dag: een keizersnee plannen zonder dat daar een medische indicatie voor is. In Nederland is een geplande keizersnee alleen mogelijk als daar een medische reden voor is. In mijn geval lag de baby in stuit en diende onze dochter zich niet spontaan aan. In het ziekenhuis werden we goed voorbereid op de gentle sectio en met de verloskundearts konden we vooraf onze wensen bespreken.

Een wezenlijk verschil met een spoedkeizersnee is dat bij de gentle sectio je gegarandeerd een eigen verpleegkundige toegewezen krijgt, die voor, tijdens en na de operatie voor je klaarstaat. Hierdoor is het mogelijk dat de baby direct – en soms na een korte controle door de kinderarts – na de geboorte bij je wordt gelegd en ook bij je mag blijven op de verkoeverkamer. Onze persoonlijke verpleegster bleek oorspronkelijk uit Finland te komen, wat voor ons extra bijzonder was omdat we er in Lapland achter kwamen dat ik zwanger bleek te zijn.

Lees ook

Daarnaast is iedereen uitgebreid voorbereid op je komst en vindt de operatie in een ontspannen sfeer plaats. Met uitzondering van mezelf dan, want ik vond het behoorlijk spannend om bij kennis geopereerd te worden. Ook is een keizersnee niet zonder risico, dus was ik pas gerust toen onze dochter gezond en wel op m’n borst lag.

In het geboorteplan hadden we een aantal wensen opgenomen die, behalve gedimd licht (waar had ik in hemelsnaam gelezen dat dat kon?!), allemaal konden worden ingewilligd. Zo vond ik het belangrijk dat de navelstreng kon uitkloppen, omdat daar voedingsstoffen en bloed in zitten die voor je baby bestemd zijn. Wachten totdat er geen pols meer in de navelstreng was is niet mogelijk bij een keizersnee. Als alternatief heeft de gynaecoloog de navelstreng drie maal vanaf de placenta naar de baby uitgestreken, zodat alles toch bij ons kind terecht kwam.

Als trotse vader wilde Vincent natuurlijk graag de navelstreng doorknippen. Omdat ze aan de operatietafel steriel staan, werd de navelstreng eerst door de gynaecoloog doorgeknipt, waarna hij symbolisch het laatste deel kon knippen.

Het is op de operatiekamer een drukke bedoening, want bij een gentle sectio zijn ongeveer tien man aanwezig. Het voordeel is dat er altijd wel iemand is die een handje vrij heeft om foto’s te maken. Het heeft bij ons prachtige geboorteplaatjes opgeleverd.

Wat ik nog het meeste mee vond vallen was het herstel. De eerste twee dagen was morfine mijn beste vriend en heb ik door regelmatig op de rode knop te drukken geen noemenswaardige pijn gehad. De dag erna stond ik al naast mijn bed en kon ik zelfstandig douchen. Natuurlijk is het herstel een persoonlijk proces voor iedereen anders, maar door de vele vrouwen die ik heb gesproken kreeg ik het idee dat het herstel na een gentle sectio vlotter verloopt dan na een spoed.

Hoe is jouw keizersnee bevallen?

Lees hier het hele bevallingsverhaal van Margot

Meer blogs van Margot lezen?

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (1)