Goede voornemens? Deze mama heeft er eentje #Annette

Goede voornemens, ik doe er nooit aan. Het is toch maar een symbolische overgang naar een nieuw jaar en je neemt altijd je eigen persoonlijkheid mee, dus hoe groot is de kans dat je echt iets verandert? Toch heb ik er dit jaar eentje waar ik me aan wil houden en dat heeft alles te maken met het moederschap.

Ik vind mezelf een prima moeder. Als ze uit school komen ben ik er voor ze. Ik luister naar hun verhalen die ze enthousiast vertellen tot mijn oren er letterlijk van suizen. Ze krijgen de hele dag door genoeg te eten en te drinken, gaan in nette en schone kleren naar school en elke avond krijgen ze trouw een verhaaltje te horen en zingen we samen liedjes. Als ze ’s nachts bang zijn mogen ze altijd bij ons in bed kruipen, hoe moe we zelf ook zijn.

Lees ook

En daar komt nou mijn ‘goede voornemen’ om de hoek kijken. Hoe moe ik ook ben, het lukt me maar niet om een stapje terug te doen. Ik kan ze toch niet bang in bed laten liggen? Of een waardeloze maaltijd voorschotelen? Of ze in vieze kleren naar school sturen? En als ze ’s avonds smeken om een verhaaltje, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen “sorry jongens, vanavond ben ik te moe, ik ga even op de bank hangen niks doen!” Nee, dan trek ik toch weer het dikke voorleesboek uit de kast, en lees voor tot mijn ogen uit mijn kassen rollen.

Mijn man is precies hetzelfde. Hij ligt gerust een uur op hun harde slaapkamervloer als dat hen helpt om in slaap te komen en ook ’s nachts gaat hij er vaak uit om ze weer naar hun eigen bed te dragen. Een avond voor ons tweetjes samen is er nauwelijks bij, laat staan een avondje helemaal voor mijzelf!

Daarom moet ik ook tot de conclusie komen dat ik mezelf de afgelopen jaren flink verwaarloosd heb. Mijn haar is zeker al twee jaar niet meer geknipt (wel kapotgetrokken door grijpgrage babyhandjes), mijn kledingkast ziet er niet uit (al die verlopen borstvoedingstops kunnen eindelijk de deur uit!) en er zijn dagen waarop ik zo moe ben ik dat niet eens meer van de auto naar de voordeur kan lopen (misschien eens een dagje naar een spa ofzo).

Dus mijn goede voornemen voor 2020 en het komende decennium: net zo’n toegewijde moeder voor mezelf worden, als ik voor mijn kinderen ben. Dan zal het mij aan niets ontbreken! Tips hoe ik dat daadwerkelijk ga doen, hoor ik graag.

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (3)