Haardrama: hoe mijn kind zijn haar (ver)knipte #Annette

Het is het moment dat elke ouder vast weleens heeft meegemaakt: je kind knipt heel enthousiast zijn of haar eigen haren kort. En trots dat ze zijn op hun scheve en ongelijke haardos! Maar wat als ze het doen een paar weken voordat de schoolfotograaf komt?! Vandaag vertel ik je over ons haardrama.

Mijn oudste zoon is de braverik van het stel. Altijd ‘ja, mama’, ‘nee, mama’ en zelfs ‘bedankt voor het maken van dit lekkere eten mama’ – een opmerking waardoor ik even van verbazing stopte met het opscheppen van de inspiratieloze aardappelen met wortels en een stukje vlees. Ik had er dus geen moment bij stilgestaan dat ik hem niet een paar minuten alleen zou kunnen laten met een schaar.

Lees ook

Hij zit lekker te knippen aan tafel en verzamelt allemaal plaatjes uit het grote speelgoedboek om zijn lijstje voor Sinterklaas alvast te maken. Zijn dikke golvende haardos pronkt op zijn hoofd en af en toe veegt hij wat verdwaalde lokken naar achteren, terwijl hij onophoudelijk doorkwebbelt over al het speelgoed dat hij ziet. “Oke, maak jij je lijstje maar. Ik ga even Sean verschonen, ik ben zo terug’, zeg ik terwijl ik van de tafel wegloop naar de slaapkamer.

Een paar minuten later kom ik terug en zie wat raars onder de tafel liggen. Even denk ik nog dat het een muis is, maar als ik dichterbij kom zie ik dat het een flinke kluit haren is. “Jonah! Waar komen al  die haren vandaan?” Terwijl hij opkijkt van zijn speelgoedboek schrik ik me rot. Daar, precies in het midden op zijn voorhoofd, waar eerst nog mooie blonde lokken hingen, zit nu een groot gapend gat.

“Wat heb je gedaan?!”, roep ik en pak zijn hoofd beet om het beter te kunnen bekijken. Het haar is niet zomaar een stukje afgeknipt, nee, hij heeft de schaar op zijn schedel gezet en het zo’n beetje tot aan de wortel toe afgeknipt. Het lijkt wel een versgemaaide grasmat omringd door wuifgras.

Beteuterd kijkt hij me aan, “dat vind ik mooi, mama”. Oh, oke … Heb je al in de spiegel gekeken dan? Vlug loopt hij naar de spiegel en zet het op een huilen. “Ik vind het niet mooi, kun jij het weer maken?” Sorry, zo werkt dat niet met haren. Het wordt of bijknippen, maar daar is dat middelste stuk eigenlijk te kort voor. Of alles afscheren? Of misschien een soort comb-over net als Donald Trump?

Na zijn eigen knipavonturen, mag niemand meer in de buurt komen van zijn haar, dus hebben we afgesproken dat hij voorlopig met z’n punkkapsel blijft rondlopen tot er weer iets aangegroeid is. Daarna gaan we naar een goede kapper om er iets van te laten maken. Nu maar hopen dat het op tijd aangegroeid is voor de schoolfoto’s na de herfstvakantie!

Lees ook van Annette: ‘Gebroken nachten: mama is zo moééé’

Meer blogs van Annette lezen?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)