Heb jij ze ook: fantoom-schopjes in je buik? #Annette

Blijkbaar bestaat het echt! Je baby voelen schoppen in je buik, terwijl deze allang geboren is en lekker in je armen ligt. Voel jij ook af en toe die duidelijk herkenbare babyschopjes terwijl je toch echt niet zwanger bent? Ik kan inmiddels zeggen join the club. Jij hebt ook last van fantoom-schopjes!

Die eerste schopjes in je buik zijn soms lastig te herkennen, vooral als het je eerste zwangerschap is. Was dat nou de baby of maakten mijn darmen gewoon een rare kronkel? Later in de zwangerschap bestaat er geen twijfel over mogelijk: dat is zeker weten de baby die je ribben bont en blauw schopt! De meeste vrouwen missen dat gezellige teken van leven na de bevalling en vinden het opeens maar erg stil en leeg daarbinnen.

Lees ook

Soms voel ik ze nog weleens. Plopjes in mijn buik, alsof er een baby aan het ronddraaien en aan het schoppen is. Als ik niet al drie zwangerschappen achter de rug had, dan had ik het vast gegooid op gek kronkelende darmen ofzo, maar ik herken het gevoel meteen: dat is een baby die schopt. Ik heb zelfs weleens gedacht: “Huh, ik ben toch niet ongemerkt al weken zwanger ofzo?”

Blijkbaar ben ik niet de enige die af en toe die baby-schopjes voelt. Bijna de helft van de moeders die ondervraagd waren bij een onderzoek gaven aan deze schopjes zelfs nog jaren na hun bevalling te voelen. Er is daarom een term voor bedacht: fantoom-schopjes.

Het is dus vergelijkbaar met mensen die fantoompijn ervaren aan een lichaamsdeel dat ze moeten missen, alleen is het in dit geval een schoppende baby. Niet zo gek eigenlijk, want ze hebben toch al die maanden deel uitgemaakt van je lichaam!

Dus als het de volgende keer weer flink tekeergaat in je buik en je hebt niet te gekruid gegeten, dan is het gewoon even een herinnering van je lichaam aan de tijd dat je zwanger was en wat je allemaal meegemaakt hebt. Iets om te koesteren.

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht