Hello misselijkheid, doei groenten #Margot

Je bent wat je eet’ is een bekend gezegde. En alles wat je eet komt óók bij je baby terecht. Met die wetenschap werd ik nog fanatieker in gezond eten. Want ik wilde natuurlijk dat mijn kind alle voedingsstoffen binnenkreeg en niks tekort kwam. Urenlang speurde ik het internet af naar voedingsadviezen voor vegetariërs en maakte ik een wekelijks menu met onmisbare voedingsmiddelen. Daar heb ik me welgeteld één hele week aan kunnen houden, totdat de (ochtend)misselijkheid zich aandiende …

Toen bij vijf weken zwangerschap aan mij werd gevraagd of ik last had van kwaaltjes, was ik heel blij te kunnen zeggen dat dit niet het geval was. Lucky me! Maar vanaf het moment dat week 6 zich aandiende, werd ik elke ochtend wakker met een knoop in mijn maag, die in de loop van de dag groter werd. Mijn eetlust nam drastisch af en mijn smaakvoorkeur werd beperkt tot dat van een kleuter.

Lees ook

In plaats van de grote portie groenten en voldoende fruit schreeuwde mijn lichaam om simpel eten, met voorkeur voor brood en kaas. Kokhalzend probeerde ik braaf een portie spinazie te eten, maar warme groenten gingen er écht niet meer in. Zelfs niet als ik het verstopte onder een laagje kaas.

Van twee groentemaaltijden per dag ging ik terug naar nauwelijks één. En daar maakte ik me met de wetenschap dat een zwangere – volgens sommige voedingsdeskundigen – 400 gram groenten per dag nodig heeft natuurlijk gelijk zorgen om. Want hoe kon mijn kind nu aan de juiste voedingsstoffen komen? Waarom deed mijn lijf dit?

Maar vechten tegen een bepaalde situatie maakt het alleen maar erger. Ik gaf me over aan de signalen die mijn lichaam gaf, en besloot daarnaar te luisteren. Als ik dan alleen maar brood en kaas kon verdragen, dan wél volkoren brood en biologische kaas, besloot ik. Om de variatie erin te houden wisselde ik de ene dag af tussen gewone kaas en geitenkaas. En soms, als m’n maag niet weigerde, deed ik er stiekem een blaadje sla, wat komkommer en tomaat tussen, in de hoop nog iets voedzamers binnen te krijgen.

Hoe verder het eerste trimester vorderde, hoe meer mijn smaak weer terugkwam. Rond de tien weken ging er gelukkig gewoon weer groente in. De kaascravings zijn nog niet verdwenen, maar wel onder controle. 🙂

Ik ben heel benieuwd of jouw smaakvoorkeur tijdens de zwangerschap ook veranderde? Wat kon je niet laten staan of verdragen?

Lees ook: ‘3 orginele manieren om je zwangerschap bekend te maken’

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (2)