Help, de waterpokken!

Onze dochter van 1,5 had al een paar dagen achter elkaar een onverklaarbare verhoging  … Ook at ze minder en was ze een beetje lusteloos. We wisten niet zo goed wat er met haar was. Tot er opeens voorzichtig aan aantal rode vlekjes kwamen opzetten. Warmte uitslag? Of toch …. waterpokken?

Eerst dachten we aan muggenbulten of warmte-uitslag (het was al een aantal dagen best wel warm). Toen de blaasjes zich met vocht begonnen te vullen wisten we al snel dat het de waterpokken waren! Oh nee!!

Lees ook

Gelukkig sloeg onze kleine meid zich er kranig doorheen, ze mocht gewoon naar de opvang en sliep een paar dagen wat meer dan we gewend waren. Ze had wel jeuk en last van haar stoelgang, maar voor de rest viel het ons redelijk mee. Wat goed hielp was een verkoelend schuim speciaal voor waterpokken en een badje met havermoutzemelen (in een gesloten washandje als een soort theezakje).

Uiteraard waren we bang dat haar tweelingzus het ook zou krijgen, maar het leek er lange tijd op dat het haar bespaard zou blijven. Ze kreeg wel de verhoging en de lusteloosheid, maar er kwamen geen bultjes. Tot vorige week. En waar haar zus op haar lijf maar een handjevol blaasjes had, kreeg deze dame een gezicht en lijf vol met pukkeltjes! Wat hadden we een medelijden, want het werd weer heel warm, en ze had er best wel last van. Gelukkig hadden we nu alles in huis, en konden we de ergste dagen goed doorkomen, op wat slapeloze nachten na (maar dat zijn we inmiddels gewend ;)).

Er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten. Waterpokken zijn super besmettelijk en kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s (tot 6 maanden, maar liefst kindjes tot 1 jaar ook uit de buurt houden). Ook kan het gevaarlijk zijn voor zwangeren die zelf nog nooit de waterpokken hebben gehad (dit kan uit een bloedtest blijken). Het is afhankelijk van het protocol van de opvang of school of je kindje wel of niet mag gaan.

Het meest besmettelijk zijn ze blijkbaar juist in die periode voordat de blaasjes uitbreken en als de blaasjes er net zijn. Meestal ben je dus al te laat en heeft de besmetting al plaats gevonden… Ook schijnt het voor volwassenen die ze krijgen toch wel een dingetje te zijn, waar soms zelfs een ziekenhuisopname voorkomt. Voor de rest zegt men, hoe jonger hoe beter, maar wel liefst na de eerste verjaardag (omdat ze het dan nog eens zouden kunnen krijgen).

Hoe gingen de waterpokken bij jullie? Kregen alle kindjes ze tegelijk, en hadden ze er veel last van? Of viel het reuze mee?

Lees ook: ‘Eerste huis-tuin-keukenhulp bij kinderkwaaltjes‘. 

Carola Schreurs

Carola Schreurs (33) is mama van eeneiige tweeling Loïz en Kato (1) en getrouwd. De marketing manager deelt graag haar ervaringen als tweelingmama, ook op Instagram via @2little1s.

Reageer op dit bericht