Help, mijn baby ligt in stuit! Hoe krijg ik ‘em daar weer uit? #Margot

In mijn vorige blog vertelde ik het al, na acht maanden zwangerschap word ik verrast met de mededeling dat de baby in stuit ligt. Dat gezellige bolletje tussen mijn ribben was dus geen kontje, maar een hoofd! Ik heb me volledig ingesteld op een thuisbevalling in bad, maar dat is alleen mogelijk als de baby tijdig een halve salto maakt. Met de verloskundige bespreek ik de mogelijkheden die er zijn om de baby uit zichzelf te laten draaien

Omdat ik geloof dat voor alles een reden is en de baby zelf weet wat de meest gunstige positie is om ter wereld te komen, wil ik de meest ingrijpende manier bij een stuitligging – de uitwendige versie – proberen te voorkomen. Want misschien heeft ons kind wel een hele goede reden om in stuit te liggen en maken we iets kapot door de boel te forceren.

Lees ook

#1. Moxa-behandeling/acupunctuur. Check.

De dag nadat ik ontdekte dat de baby in stuit lag, heb ik direct een moxa- en acupunctuurbehandeling gepland. Met een warme kruidenstick wordt het acupunctuurpunt op mijn kleine teen verwarmd en worden de overige punten extra gestimuleerd met een massage.

Een moxa-behandeling kan vanaf week 33 worden uitgevoerd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans dat het kind na een behandeling spontaan draait wordt vergroot van 50% naar 75%.

Tijdens de behandeling voelde ik ons kind druk trappelen onder in mijn buik. Maar helaas, op wat voelde als een aantal pogingen na, geen geslaagde halve salto.

#2. Floating. Check.

Op advies van de verloskundige ga ik een uur lang floaten in een zoutwaterbad dat voor 2/3 uit zout bestaat. Floating is niet een onderzochte methode voor het draaien van een kind in stuitligging, maar door de warmte raakt je lijf zo ontspannen, dat het mogelijk ruimte zou kunnen creëren voor de baby om te draaien.

De cabine is warm en vochtig en kan me voorstellen hoe de baby zich voelt in mijn baarmoeder. Na een tijdje word ik een beetje zeeziek van het dobberen en zet de deur op een kiertje voor wat frisse lucht.

Als ik na de sessie opsta om te douchen voel ik dat het hoofd van de baby tegen mijn ribben schuurt. Er is blijkbaar ruimte gecreëerd. Alleen nu ligt het hoofd nóg hoger, dus missie mislukt.

#3. Spinning babies. Check.

Spinning babies is ontwikkeld door de Amerikaanse verloskundige Gail Tully. De methode is erop gericht om de positionering van je baby in je baarmoeder en bekken te verbeteren – óók wanneer je baby niet in stuit ligt – zodat de kans op een keizersnede wordt verkleind.

Dagelijks doe ik twee keer per dag de Forward Leaning Inversion gevolgd door de Breech Tilt. Ter ontspanning doe ik samen met Vincent ’s avonds de Rebozo Sifting.

Ondanks dat ik dagelijks 40 minuten op de strijkplank doorbreng die tegen de bank gekanteld staat (wat een vrij hilarisch gezicht is), wordt de baby hiermee niet aangespoord om te draaien. Ik voel wel dat er ruimte wordt gecreëerd, maar blijkbaar niet genoeg.

#4. Hypnotherapie. Check.

Omdat de cursus HypnoBirthing goed is bevallen, geef ik de hypnotherapie die in het verlengde daarvan wordt aangeboden een goede kans. Degene bij wie ik de cursus heb gevolgd komt thuis bij me langs en brengt me een uur lang onder hypnose tijdens de stuitmeditatie.

In het begin hoor ik nog precies wat ze zegt, maar na verloop van tijd doezel ik weg. Ik val niet in slaap, want op het moment dat ze aftelt om mij er weer bij te halen ben ik direct weer aanwezig.

Het was een hele bijzondere ervaring en de baby is de rest van de dag erg actief. Ondanks dat het opnieuw niet is gelukt om de baby te draaien, ben ik wel tot het inzicht gekomen waardoor ik de situatie zoals die uiteindelijk zal zijn – natuurlijke bevalling of keizersnede – kan accepteren. En dat is al een hele stap vooruit, omdat ik tot die tijd gefrustreerd was dat van ‘mijn’ plan werd afgeweken.

#5. Zwemmen. Check.

Net als met floaten creëer je tijdens het zwemmen extra ruimte in je buik. Naast braaf baantjes trekken heb ik ook andere capriolen uitgehaald in de hoop de oriëntatie van de baby in de war te brengen: salto’s, de handstand. You name it, I’ve tried it. Maar door de drukte in het zwembad vond ik het lastig ontspannen en was ik bang dat iemand tegen mijn buik zou schoppen. Dus de baby ging wéér niet kopje onder (in mijn buik dan). 😉

#6. Liedjes afspelen getiteld ‘Turn Around’. Check.

Als dan écht niks lukt, probeer dan de humor in te zien van de situatie. Toen ik terneergeslagen op de bank zat probeerde Vincent mij op te vrolijken door de telefoon op mijn buik te leggen en nummers af te spelen met ‘Turn Around’ in de titel. We kwamen niet meer bij van het lachen. Ondanks dat het niet heeft gewerkt, heeft het de baby wél een happy shot endorfine (de natuurlijke feel good drug die je ontspant) gegeven. 🙂

Onze top 3:

#1. De zoete stem van Conor Maynard moet de baby vast overtuigen om te draaien.

#2. Als je je afvraagt of de baby wel goed snik is om zo te gaan liggen, raadpleeg dan Phats & Small.

#3. Wanneer je ten einde raad bent, laat Ilse DeLange dan met haar verdrietige snik de baby smeken om alsjeblieft om te draaien

Nu het niet gelukt is om de baby uit zichzelf te laten draaien, staat een uitwendige versie gepland. Volgende week vertel ik meer over mijn ervaring (en of het gelukt is).

Heeft jouw baby in stuit gelegen? Welke methoden heb je geprobeerd om de baby te draaien?

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (2)