Help, mijn kind begint ineens te stotteren! #Sharon

Elke dag sta ik versteld van de woordenschat van Marlie. Wat gaan ze toch hard in die ontwikkeling. Na een weekje vakantie thuis, merk ik dat het nog net even wat harder is gegaan.

Uiteraard ben ik blij dat de vakantieperiode weer voorbij is, want man, ineens weer fulltime mama zijn valt me best pittig. Marlie verwacht mijn ongebreidelde aandacht en ik heb stiekem net iets teveel activiteiten gepland.

Lees ook

En dan begint het … uit het niets blijft Marlie hangen op het woord mama. Mijn vloeiende welbespraakte mini, blijft ineens steken op woorden die we al vanaf het begin gebruiken. Mijn moederhart schrikt er toch best van en als vanzelf duik ik weer het wereld wijde web op.

Al snel kom ik erachter dat ook dit iets is wat vaker voorkomt en een fase kan zijn. Maar toch blijft het schrikken gezien haar vader ook flink stotterde vroeger, wat haar kans op stotteren zomaar met 25 procent vergroot.

Wanneer ik een soort van ‘stottertest’ invul, komt er al snel uit dat ik een logopedist moet contacteren. Maar op de diverse fora lees ik dat het ook een fase kan zijn en dat het dus ook spontaan ‘over’ kan gaan. Ook lees ik dat dit verschijnsel ineens kan opduiken na bijvoorbeeld een verjaardag.

Ik realiseer me ineens hoeveel invloed de maanden november en december hebben gehad … Ik kijk het toch even aan gezien het echt net is begonnen en ik haar niet onzeker wil maken. Dus ik wacht wat langer wanneer ze uit haar woorden probeert te komen en instrueert mensen om haar heen om haar niet in of aan te vullen, dan wel anders te reageren wanneer ze hapert.

Van mij krijgt ze alle tijd om zich te herpakken wanneer ze stottert of niet uit haar woorden komt. Uiteraard hou ik bij wanneer het begonnen is en wat de ontwikkeling is die ze doormaakt. Want laat ik heel duidelijk stellen dat er echt een logopedist aan te pas moet komen als dit niet verandert of slechter wordt.

Inmiddels zijn we terug in de normaal modus en doe ik het bewust wat rustiger aan, waardoor zij ook meer tot rust komt. Ik merk dat het beter gaat wanneer ze goed uitgerust is en dat de ‘vloeiende’ periodes de overhand hebben. We wachten het af en ik hoop op het beste!

Want heel eerlijk … mijn meisje wil mentaal zoveel vertellen, maar haar motoriek lijkt het soms niet bij te houden. En ik? Ik ben zo trots hoe ze hier mee omgaat! Mijn kleine superheld … ♡

Meer blogs van Sharon lezen?

Volg je WIJ al op Instagram?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (8)