Help, mijn kind is een perfectionistje! #Annette

Het zit er al vanaf de geboorte in: perfectionisme. Zelf had ik er vroeger ook ‘last’ van, dus ik ben niet verbaasd dat mijn oudste er ook aan lijdt. Foutjes maken is een groot drama en schoolwerk wordt als het allerbelangrijkste in de wereld gezien. Nou … dat mag best een beetje minder.

Nukkig staat hij in een hoek van zijn slaapkamer. Zijn gezicht staat op onweer en iedereen kan een snauw krijgen. Helemaal niet hoe hij normaal gesproken is, dus dat zet me meteen aan het denken. “Is er soms iets gebeurd op school?” Vol schaamte geeft hij eindelijk toe. “De juf vond mijn ster niet mooi en zei dat ik slordig had gewerkt.” En het is zijn mond nog niet uit of hij valt snikkend in mijn armen.

Lees ook

“Wat maakt het nou uit of je een scheve ster hebt”, zeg ik terwijl ik hem gerust probeer te stellen. Jeetje, het is maar een lampion met een paar sterretjes erop. “Ja, de juf zei dat ik slordig had gewerkt en dat ik buiten de lijntjes was gegaan.”

Van binnen borrelt het dan meteen bij me, omdat ik het gevoel van ‘alles goed willen doen’ herken van mezelf. Ik heb daar rigoureus afscheid van genomen, want het bezorgt je een hoop stress en ontneemt je een hoop plezier. Precies zoals nu bij mijn zoon het geval is.

Al vanaf groep 1 had ik in de gaten dat hij alle opdrachten erg serieus opneemt. Iets te serieus wat mij betreft. Daarom hamer ik erop dat fouten maken niet iets ‘fouts’ is. Sterker nog, van fouten maken leer je waarschijnlijk meer dan wanneer je alles in een keer goed doet.

Dan ga je erover nadenken en bekijken wat er fout ging en hoe je dat kunt corrigeren. Daarnaast, waarom moet alles goed en perfect en steeds beter? Waarom is de wereld daar zo gefixeerd op?

“Nou, ik maak weleens expres een fout”, zeg ik tegen Jonah. Hij kijkt me verbaasd aan. “Echt waar? Waarom?” “Nou, omdat het interessant is om te zien wat er dan gebeurt. Is een lampion minder mooi, omdat je ster niet helemaal recht is of ziet hij er daardoor juist heel leuk uit? Dat mag jij zelf bepalen. Je hebt de opdracht gedaan, je hebt je best gedaan, jij vindt het eindresultaat mooi, de rest is niet belangrijk.”

Stilletjes zie ik hem nadenken. “Dus een fout maken is niet zo erg?” Nee, absoluut niet, daar leer je van. “Maar dan wordt de juf boos.” De juf hoeft er niet boos om te worden, maar moet jou uitleggen waar je de fout gemaakt hebt en zo bedoelde ze het ook vast.

“Het is fijn dat je goed je best wil doen op school en je mag ervan balen als iets anders loopt dan je wilde”, vertel ik hem. “Maar als je er zo verdrietig en boos om wordt dat je geen plezier meer beleeft aan iets, dan is dat toch jammer? Doe je best, maak een fout, lach erom en leer ervan. Het is niet het einde van de wereld.”

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht